Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε ουσιαστικά την Τρίτη η ιταλική Βουλή, εγκρίνοντας τη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη που προτείνει ο κυβερνητικός συναπισμός. Οι αναλυτές μιλούν για μία «ανάσα» που παίρνει ο ιταλός πρωθυπουργός ύστερα από δύο απανωτές εκλογικές ήττες για την παράταξή του.

Υπέρ της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι εκφράστηκαν 317 βουλευτές, 293 ψήφισαν κατά και δύο απέσχον. Με αυτόν τον τρόπο, ο Καβαλιέρε κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο αυτής της εβδομάδας, που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την πολιτική του επιβίωση.

Αργότερα το απόγευμα της Τρίτης, ο ιταλός πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γερουσία για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το υπόλοιπο της θητείας του, καθώς επίσης και τις υποχωρήσεις του απέναντι στα αιτήματα της Λέγκας του Βορρά, που εξακολουθεί να τον στηρίζει. Αύριο Τετάρτη ενδέχεται να γίνει στη Βουλή νέα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επαλήθευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπουργών και υφυπουργών που επελέγησαν από τον Μπερλουσκόνι. Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των λεγόμενων «υπεύθυνων», η οποία συγκροτήθηκε προς στήριξη της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι και συνεργατών του να εγκαταλείψουν την κεντροδεξιά πλειοψηφία.

Είναι σαφές πάντως ότι ο Μπερλουσκόνι περνά μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική φάση, καθώς ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι έχει ζητήσει να μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, να σταματήσει η χώρα να μετέχει στις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη και να αποφασισθεί η άμεση μείωση των φόρων.

Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι προσπαθούν να πετύχουν έναν δύσκολο συμβιβασμό και κάνουν λόγο για παραμονή των υπουργείων στην Ρώμη και για την δυνατότητα, παράλληλα, να ανοίξουν μερικά γραφεία και αντιπροσωπείες τους στις βόρειες περιφέρειες. Οσο για την αποστολή στην Λιβύη, οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας με επικεφαλής τον κ. Ναπολιτάνο.

Οσον αφορά τη μείωση των φόρων, όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί επιθυμία του Μπερλουσκόνι. Αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα κατά την αποψινή παρέμβασή του στην Γερουσία και να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να συνδυάσει ανάπτυξη, εξυγίανση και μείωση των φόρων.

Από την άλλη πλευρά όμως ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι πιέζει για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η αίσθηση πολλών αναλυτών στην ιταλική πρωτεύουσα είναι ότι ο «Καβαλιέρε», θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια παράταση μέχρι το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να προκύψουν και πάλι σημαντικά προβλήματα με την Λέγκα του Βορρά σε ό,τι αφορά την στρατηγική και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook