Η τοποθέτηση των «Ενεργών Πολιτών» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη λειτουργία του H & M:

"Οι “Ενεργοί Πολίτες” στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20/5/ δια του επικεφαλής Ηλία Λυγερού, τάχθηκαν κατά της λειτουργίας του καταστήματος H & M στο Ηράκλειο. Με πολιτικά επιχειρήματα υπερασπίστηκαν  την Δημοτική Αρχή ως Πολιτικό Όργανο των δημοτών.

Η αντίληψη του “Καλλικράτη” που θέλει το Δήμο διεκπεραιωτή και όχι παραγωγό πολιτικής καταδικάστηκε από την πλειοψηφία του υπαλληλικού και εμπορικού κόσμου της πόλης μας.  

Η λειτουργία του καταστήματος H & M στο κέντρο του Ηρακλείου, επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την ανάπτυξη της Πόλης. Αυτή η ανάπτυξη θέτει εκτός “ανταγωνισμού” πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, συνδέεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αντιτίθεται στη φυσιογνωμία της πολιτιστικής ταυτότητας της Πόλης που προβλέπεται μέσα από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της Παλαιάς Πόλης.  

Απαράδεκτες καθυστερήσεις, απαράδεκτες πολιτικές οδήγησαν και οδηγούν στην “αυτοκτονία” της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αρνούμαστε την ανάπτυξη της πόλης που είναι προδιαγεγραμμένη στους κανόνες της επιχειρηματικής και πολιτιστικής 'ομοιομορφίας'  και εκδιώκει κάθε Πολίτη που δεν συμμορφώνεται στο καταναλωτικό πρότυπο που του έχουν επιβάλλει.

Η εισήγηση της πλειοψηφούσας αρχής του Δήμου κατέθεσε μια νομική γνωμοδότηση υπέρ της λειτουργίας του καταστήματος. Η νομική επιχειρηματολογία ήταν τόσο επαρκής που δε χρειάστηκε να λάβει το λόγο η νομική εκπροσώπηση της εταιρείας. Φαίνεται πλέον στη ζωή ότι η μετατροπή του Δήμου σε γνωμοδοτικό Συμβούλιο ακυρώνει την ύπαρξη θεσμών που διεκδικούν το μέλλον τους.

Ο εμπορικός σύλλογος, τα σωματεία, το εργατικό κέντρο αντιμετωπίσθηκαν από τη Δημοτική Αρχή με τη 'συμπάθεια' που προκαλούν εκπρόσωποι του 'παλαιού', που δεν είναι ικανοί να φτιάξουν αντίστοιχους εμπορικούς κολοσσούς. Αυτοί που έφτιαχναν τόσα χρόνια τους νόμους που 'έδεναν' τη ζωή των πολιτών με τη μοίρα της αγοράς νίπτουν τας χείρας τους, ψηφίζουν τη σταύρωση του εμπορικού κόσμου της πόλης  και εγκαλούν στη νομιμότητα.

Κρίνονται, στην καλύτερη περίπτωση, λυπηρά ανεπαρκείς στην ανάγνωση των προβλημάτων της κοινωνίας, την θέτουν στην υπηρεσία των “αφεντάδων”, φωτοδοτούν το δρόμο της υποταγής και της μοιρολατρίας. 

Οι Ενεργοί Πολίτες καλούν τον εμπορικό κόσμο να αγωνιστεί, να διεκδικήσει για να κερδίσει το ζωτικό χώρο που του αναλογεί. 

Η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο διεκδικητικός της χαρακτήρας, η εμμονή στη διαβούλευση και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών είναι πολιτικές θέσεις και όχι νομικές γνωματεύσεις. Τώρα, που το πολιτικό τοπίο αλλάζει, οι “Ενεργοί Πολίτες” καλούν τους Ηρακλειώτες σε αγώνα για τη διεύρυνση των νόμων έτσι που να χωρά τα δίκαια και τα συμφέροντά τους. 

Ψηφίζουν κατά της λειτουργίας του πολυκαταστήματος γιατί υπερασπίζεται την ελευθερία του επιχειρείν.  

Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο οι “Ενεργοί Πολίτες” μάχονται και θα μάχονται για την Πόλη τους. Έτσι διαβάζουν τους νόμους και έτσι διεκδικούν τη διεύρυνσή τους."


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook