Ξεκίνησαν στο Δήμο Πλατανιά και συνεχίζονται,οι παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης.

Την Κυριακή17 Μαϊου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων του χωριού Χρυσαυγή Βουκολιών, σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και τους λοιπούς Φορείς. Ακολούθησε χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωαν. Μαλανδράκη  και ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής από τον συνταξιούχο δάσκαλο Ιωάννη Καλογεράκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ριζίτικα τραγούδια από τη ριζίτικη παρέα της Καλλιθέας. 

Τη Δευτέρα18 Μαϊου παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε το βιβλίο «ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΙΩΝΙΟ, Θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής στο Νομό Χανίων» του συγγραφέα Νίκου Βαβουλέ, με ομιλητές τον  ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Νικολακάκη και το δάσκαλο- λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη. Στην εκδήλωση παρευρισκόταν ο Δήμαρχος κ.Ιωαν.Μαλανδράκης, ο Αερολιμενάρχης Χανίων, εκπρόσωποι Τοπικών Συμβούλων ,Πολιτιστικών Συλλόγων και κάτοικοι του Δήμου. 

Την Τρίτη 19 Μαΐου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Κουλουκουθιανά Βουκολιών, στο  εκεί μνημείο όπου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι ο λοχίας Λαζόπουλος με άλλους εννέα αγωνιστές. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ.Γεώργιος Καλαϊτζάκης ,ενώ ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών κ. Γιακουμάκη Ιωάννη.

 Την Τετάρτη 20 Μαΐου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μνημείο Ευελπίδων Κολυμβαρίου, σε συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με την 5η Μεραρχία Κρητών, παρουσία  του Δημάρχου Πλατανιά ,Βετεράνων Αγωνιστών των συμμαχικών δυνάμεων στη Μάχη της Κρήτης , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, ο πρόεδρος  της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης ενώ διμοιρία της 1ης ΜΑΛ και η στρατιωτική μουσική της 5ης Μεραρχίας Κρητών απέδωσαν τιμές .

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Δήμο Πλατανιά  σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βλαχερωνίτισσας και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Βλαχερωνίτισσας  στο εκεί Μνημείο του Υψώματος 107, στη Βλαχερωνίτισσα, στο ιστορικό αυτό σημείο  όπου δόθηκε σκληρή μάχη για την υπεράσπισή του έως την κατάληψή του από τους Γερμανούς. Στην εκδήλωση  απήθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ.Ιωαν.Μαλανδράκης και πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δικηγόρο κο Χρήστο Πραματευτάκη, παρουσία των Βετεράνων Αγωνιστών, της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά και πολύ κόσμου. 

Σήμερα 21 Μαϊου με ιδιαίτερη  λαμπρότητα συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Κερίτη στον Αλικιανό, για τους αδικοχαμένους κατοίκους της μαρτυρικής περιοχής του Αλικιανού που εκτελέσθηκαν από τους Ναζί, η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Π.Ε.Χανίων.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Πλατανιά κ.Ιωαν.Μαλανδράκη, ομιλία του  εκπαιδευτικού κ.Ιωάννη Μαυρογένη, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση  το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Διοικητής της Π.Υ Χανίων, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας , ο Ακόλουθος της Μεγάλης Βρετανίας,  εκπρόσωποι της Α΄/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών, Φορέων και Συλλόγων και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. 

 Οι Εκδηλώσεις του Δήμου  συνεχίζονται με την κορύφωση τους,  την Κυριακή 24 Μαϊου με την κεντρική εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook