Μια πρόταση "βόμβα" κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και στην συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Άμυνας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, πρότεινε: ".... οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο."

Να σημειωθεί πως η μοναδική (ξένη) αεροπορική βάση που υπάρχει στην Κρήτη, είναι η Αεροπορική βάση "ευκολίας" των ΗΠΑ που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του αεροδρομίου Χανίων με την κεντρική της πύλη στο χωριό Μουζουράς.

Πάντως ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα για την ναυτική νατολική βάση της Σούδας η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη αεροπορική Νατοική βάση στην Κάρπαθο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί "βλέπουν με θετικό μάτι" την πρόταση καθώς έτσι η βάση τους  θα είναι πιό κοντά στις επίμαχες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αναλυτικότερα, μιία ώρα διήρκησε η συνάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Christine Wormuth. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την αμερικανική πλευρά στον Πάνο Καμμένο για την ακύρωση του ραντεβού του με τον υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ, κρίθηκαν ικανοποιητικές όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του. Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Επανέλαβε τα περί νατοϊκής βάσης σε ελληνικό νησί,το οποίο και κατονόμασε τελικά. Είναι η Κάρπαθος.


Οι δηλώσεις Καμμένου μετά από την συνάντηση:

«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής μου στην Ουάσινγκτον, που άρχισε από τη συνάντηση στο Πεντάγωνο με την κ. Wormuth, με την οποία είχαμε μία αρκετά μεγάλη συζήτηση, επί μία σχεδόν ώρα, για τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, την αμυντική συνεργασία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.  

Ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ σημαντική συνάντηση. Μου εξήγησε ότι ο Υπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο γιατί ρυθμίζουν την πολιτική στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό.

Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τα θέματα της τρομοκρατίας και το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία Νατοϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο. 

Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και για τα Βαλκάνια, δηλαδή για την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των φονταμενταλιστικών στοιχείων στην περιοχή των Βαλκανίων, την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας. Η πρωτοβουλία της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS, όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η επέκταση αυτού του άξονα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Της εξήγησα ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορέσει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Καταθέσαμε μία σειρά από προτάσεις που θα εξεταστούν από την αμερικανική πλευρά. Μου επιβεβαίωσε τη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς, όπως έχει διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο Ομπάμα και από τον Υπουργό Οικονομικών, στη στήριξη της Ελλάδος για την οικονομική κρίση και συζητήσαμε και για τη δυνατότητα συνεργασίας στις αμυντικές μας βιομηχανίες. 

Θα συνεχίσω τις επαφές με το Κογκρέσο και με τη Γερουσία, με τις Επιτροπές Άμυνας και τους επικεφαλής στον τομέα της Άμυνας και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και την ανταλλαγή απόψεων στα «think tanks», όπως επίσης και με την Υφυπουργό Εξωτερικών, την κ. Νούλαντ, της οποίας θα της εκθέσουμε ακριβώς τα ίδια θέματα και θα συζητήσουμε και όλη την ατζέντα που αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το θέμα της Ρωσίας τέθηκε στο Πεντάγωνο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τέθηκε το θέμα της Ρωσίας. Εξήγησα ότι για εμάς η Ρωσία, πέραν από μία σύμμαχο και φίλη χώρα, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω της κοινής θρησκείας, υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις. Η Ελλάδα από τα μέτρα έχει πληγεί, κάθε χρόνο, περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, έχει να κάνει με το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Της εξήγησα ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποζημιωθεί οι Έλληνες αγρότες για αυτά τα θέματα. Στα θέματα δε της Άμυνας, είναι απόλυτα σαφές ότι, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα, τα οποία εξάλλου έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι S-300 φυλάνε τη Σούδα. 

Μου ζήτησε τη συνέχιση των μέτρων, ιδίως για τα θέματα της Κριμαίας. Της εξήγησα ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, διότι 300.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη και γύρω από τη Μαριούπολη και αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς δίπλα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντελήφθη αυτή την ιδιαιτερότητα που έχει η Ελλάδα και επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Συνεπώς, εισπράξατε και τη βούληση των Αμερικανών να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν ξεκάθαρο.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επίσης, μιλήσατε για θέματα εσωτερικής τρομοκρατίας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν ετέθη τέτοιο θέμα και δεν συζητήσαμε. Ξέρουν ότι υπάρχει στενή συνεργασία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα της ακυρώσεως του ραντεβού από τον Αμερικανό ομόλογό σας. Οι εξηγήσεις αυτές που σας έδωσε η κ. Wormuth, τις θεωρείτε ικανοποιητικές; Σας εξήγησε μήπως το λόγο, πέραν του προφανούς της συσκέψεως;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μου εξήγησε ότι ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού του Υπουργού, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του Υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο Υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε. 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Και κάτι τελευταίο, σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης και επί της ουσίας του θέματος, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την τρομοκρατία, τους τζιχαντιστές. Προτίθενται οι Αμερικανοί να παίξουν έναν ενεργό ρόλο ή ρίχνουν το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά. Από εκεί και πέρα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, την πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία από κοινού χαράξαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών. Αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά. Άρα, είναι ένα θέμα το οποίο από κοινού θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σεβόμενοι τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και τη δυνατότητα που έχει κάθε χώρα να δεχθεί μετανάστες.

Το θέμα των τρομοκρατών, βεβαίως και τους απασχολεί πάρα πολύ και βεβαίως αυτό που είπαμε - σε σχέση και με τη Ρωσία που με ρωτήσατε - είναι ότι σε αυτό τουλάχιστον το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία. Πολλοί τρομοκράτες είναι Τσετσένοι. Είδαμε και στη Βοστώνη, στο μαραθώνιο, Τσετσένοι ήταν οι τρομοκράτες που χτύπησαν. Δεν μπορούμε λοιπόν, να αποκλείσουμε μία συνεργασία στην κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου που χτυπάει και τους δύο κόσμους. Ευχαριστώ πολύ. 

(Με πληροφορίες απο onalert.gr)


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook