Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (European Maritime Day), που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων της Κοινότητας, γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Μάιο και φέτος για πρώτη φορά γιορτάζεται στην Ελλάδα. Οι κεντρικές εκδηλώσεις γίνονται αυτές τις μέρες στον Πειραιά (28 ως 31 Μαΐου 2015), ενώ ταυτόχρονα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις και σε άλλα Ελληνικά λιμάνια. 

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να αναδειχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή αλλά και την Εθνική οικονομία και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται μεταξύ των φορέων της ναυτιλιακής κοινότητας και των αντίστοιχων φορέων της οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτό.

Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις, υπέβαλλε πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνει ξενάγηση-επίσκεψη μαθητών Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Σούδας την Παρασκευή 29-5-2015 στο λιμάνι της Σούδας και στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

Ο τίτλος της δράσης αυτής είναι «Η θάλασσά μας – το λιμάνι μας – το μέλλον μας στα μάτια της νέας γενιάς», επικεντρώνοντας στη γνωριμία, μέσω της επίσκεψης-ξενάγησης στο λιμένα της Σούδας, των μαθητών-αυριανών πολιτών της Ευρώπης με τη ναυτιλιακή και λιμενική δραστηριότητα, την κατανόηση του ρόλου της και την συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ως γνωστό το λιμάνι της Σούδας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δια θαλάσσης σύνδεση της Δυτικής Κρήτης με την Ευρώπη, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου μας διασφαλίζοντας την επικοινωνία ανθρώπων και πολιτισμών. Επιπλέον, το Λιμάνι της Σούδας έχει πλέον καθιερωθεί σαν λιμάνι υποδοχής της διεθνούς κρουαζιέρας στην Ν.Α. Μεσόγειο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην πόλη των Χανίων αλλά και σε όλη την Δυτική Κρήτη μέσω της διάχυσης της χερσαίας τουριστικής δραστηριότητας των κρουαζιερόπλοιων (εκδρομές επιβατών, αγορές, περιηγήσεις, κλπ.).  

Η πρωτοτυπία αυτής της δράσης έγκειται στο ότι η ξενάγηση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων θα γίνει από εθελοντές σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, οι οποίοι έχουν συνειδητά επιλέξει ως αυριανό τους επάγγελμα αυτό του ναυτικού, συνεχίζοντας  την μακραίωνη ναυτική παράδοση της  χώρας μας, αλλά και την διεθνή φήμη που διακρίνει τους Έλληνες ναυτικούς.
Οι μικροί μαθητές, μεταξύ άλλων, θα γνωρίσουν το πλήθος των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται αλληλοεξαρτώμενα με τη λιμενική δραστηριότητα, τόσο μέσα στο λιμάνι όσο και έξω από αυτό. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

                                                                                            

Ευχαριστίες οφείλουμε στην ομάδα διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευκαιρία που μας έδωσαν, καθώς και για την αποστολή του διαφημιστικού υλικού που θα διανεμηθεί στους μαθητές και την φιλοξενία της εκδήλωσης μας στο site τους: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/events-europe/our-sea-our-port-our-future-young-generation-eyes.
Επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος για την υποστήριξη, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, αλλά και στους πρόθυμους σπουδαστές-ξεναγούς της, στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της γύρω περιοχής που άμεσα αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας, στο Σώμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Χανίων που αποδέχθηκε να βρίσκεται στο χώρο του λιμένα Σούδας την ημέρα της εκδήλωσης για προληπτικούς λόγους, καθώς και στη ΒΙΟΧΥΜ που θα προσφέρει χυμούς στους μικρούς μαθητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook