Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την δίκη τριών Χανιωτών που συνελήφθησαν την 25η Μαρτίου 2012 σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις μνημονιακές πολιτικές, διοργανώνουν φορείς των Χανίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές ανακοινώσεις.:

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Στις 27 Μαΐου 2015 γίνεται η δίκη τριών συμπολιτών μας-διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2012. Στη συγκέντρωση (που καλούσε μεταξύ άλλων και η ΕΛΜΕ Χανίων) συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία στην πόλη μας εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που είχε βάλει τη χώρα στα Μνημόνια.

Η αστυνομία συνέλαβε τυχαία 3 άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών. Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Υπήρχε προφανώς από την τότε πολιτική ηγεσία εντολή για χτύπημα της συγκέντρωσης και συλλήψεις. Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη φάμπρικα ανάλογων όμοιων υποθέσεων που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας…

Οι διώξεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος  των πολιτικών  της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που έδρασαν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από το καθεστώς των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στην ποιότητα της δημοκρατίας. 

Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη φαιά προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, το μαύρο μέτωπο δεν τα κατάφερε. Ο λαός αγωνίστηκε για να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων και των ληστρικών δανειακών συμβάσεων με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., για να μπει τέρμα στον αντιλαϊκό κατήφορο. 

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και το εργατικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φοιτητές και τη νεολαία, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα, αντίστασης και αλληλεγγύης, την μαχόμενη διανόηση και κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρουν θέση και να παλέψουν, για να σταματήσει οι διώξεις σε βάρος των τριών διαδηλωτών.

Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.

Απαιτούμε την αθώωση των τριών συμπολιτών μας καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας  δίωξης.
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη 26/5, ώρα 7μμ στην Πλατεία Δημ. Αγοράς
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την ημέρα της δίκης, την Τετάρτη 27/05 στις 11.00π.μ. στα Δικαστήρια. Για την ίδια μέρα κηρύσσουμε στάση εργασίας 11-14.00μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στην κινητοποίηση αυτή. 

Ανακοίνωση Βουλευτών Χανίων ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη των τριών συλληφθέντων για τα επεισόδια της 25ης Μαρτίου 2012. Κοινή σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγιωνάκη, Πολάκης και Σταθάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:

Αφήνουμε πίσω μας μια πενταετία αντιλαϊκών μέτρων, περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταστολής και ποινικοποίησης συνδικαλιστικών και κοινωνικών δράσεων. Όλο αυτό το διάστημα στήθηκε μια βιομηχανία διώξεων που τραυμάτισε βαθιά τη Δημοκρατία μας, αφήνοντας δυσεπούλωτες πληγές στο κοινωνικό σώμα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται στην πόλη μας ακόμα μια δίκη, αυτή τη φορά τριών πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Οι πολίτες αυτοί διώκονται με ένα καταφανώς κατασκευασμένο κατηγορητήριο, στην ουσία γιατί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2012.

Η νίκη της Αριστεράς στις εκλογές του Ιανουαρίου σηματοδοτεί την κραυγή της κοινωνίας για απαλλαγή από τις πολιτικές των μνημονίων, καθώς και το τέλος της ανοχής και της νομιμοποίησης τέτοιου είδους πρακτικών. Είναι βαθιά κοινωνική ανάγκη να στηθεί ξανά η Δημοκρατία στον τόπο και να διευρυνθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχει δείξει κανένα ίχνος ρεβανσισμού και για αυτό το λόγο μπορεί να τοποθετείται με ειλικρίνεια απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Θεωρούμε αυτονόητο λοιπόν πως οι κατασκευασμένες και πολιτικά μεροληπτικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών της προηγούμενης περιόδου, δεν μπορεί να δικαιώνονται. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα όλων.

Είναι δεδομένη η συμπαράσταση μας στον αγώνα των διωκόμενων σε αυτήν και σε όσες άλλες δίκες θα ακολουθήσουν. Η υπεράσπιση των συλλογικών δικαιωμάτων μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για εργασία, δικαιώματα και Δημοκρατία είναι κάτι που συνεχίζουμε να το έχουμε ανάγκη. 

Βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
Βάλια Βαγιωνάκη
Παύλος Πολάκης
Γιώργος Σταθάκης

Υπενθυμίζεται πως σε συγκέντρωση συμπαράστασης καλούν η ΕΛΜΕ Χανίων, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι φορείς και οργανώσεις, την Τρίτη 7.00μμ στην πλατεία Αγοράς, καθώς και την Τετάρτη – ημέρα της δίκης – στα Δικαστήρια, με αίτημα την οριστική αθώωση των κατηγορουμένων.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Στα δικαστήρια Χανίων, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου, θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία – με τρόπο δυστυχώς αρνητικό – να πιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων της περασμένης περιόδου.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί, για μια ακόμα φορά, ο αγώνας για να απαλλαγεί η χώρα μας από τη θηλιά των μνημονίων, η αντίσταση στη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.
Κι αυτό στο πρόσωπο τριών Χανιωτών – ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ – που συνελήφθησαν στις 25 Μάρτη 2012, «από το σωρό» κατά τη συνήθη τότε αστυνομική πρακτική και χωρίς να υπάρξει κανένα επεισόδιο, παρά μόνο μια γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία εκατοντάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της παρέλασης. 
Το κατηγορητήριο σαθρό και στημένο, όπως και στις υπόλοιπες δικογραφίες που σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο στα Χανιά και όχι μόνο, πολλές φορές μάλιστα με τους ίδιους μάρτυρες, προκειμένου να ποινικοποιήσουν τις μαζικές εκδηλώσεις 
του λαϊκού κινήματος ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα.
Πρόκειται για μια υπόθεση που δεν αφορά απλά σε τρεις αγωνιστές. Πέρα από την καταστολή και την αστυνομοκρατία, αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας, αφορά στο δικαίωμα του λαού να εκφράζεται, να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του.
Η οριστική αθώωση των 3 διαδηλωτών, είναι επιβεβλημένη και θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα για την επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο μας, μήνυμα ευθυγραμμισμένο με την καταγεγραμμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης στις 25 Γενάρη ενάντια στον μνημονιακό καταναγκασμό. 
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλούν η ΕΛΜΕ Χανίων, φορείς και σωματεία της πόλης την Τρίτη 26 Μαΐου στις 7μμ στην πλατεία Αγοράς και την ημέρα της δίκης Τετάρτη 27 Μαΐου στις 11 πμ στα δικαστήρια όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων εκφράζει την αμέριστη  συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους τρεις συμπολίτες μας που δικάζονται την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, και καταδικάζει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των διεκδικητικών και κοινωνικών αγώνων.
Οι τρεις συμπολίτες μας συνελήφθησαν την 25η Μαρτίου του 2012, επειδή μαζί με εκατοντάδες άλλους Χανιώτες διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία στην παρέλαση εκείνων των πολιτικών προσώπων που με την ψήφο τους και καταπατώντας καίρια  συνταγματικά δικαιώματα του λαού μας, επέβαλλαν σειρά από βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα που εξαθλίωσαν την ελληνική οικογένεια. 
Οι διώξεις όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται, στηρίζονται σε επίπλαστες κατηγορίες και στην προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να ποινικοποιήσουν τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, κάτι που ζήσαμε κατά κόρον μέσα από συνεχείς  επιστρατεύσεις απεργών και παραδειγματικές συλλήψεις συνδικαλιστών και κοινωνικών αγωνιστών.
Όποιος τολμήσει να διεκδικήσει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, συλλαμβάνεται. Όποιος αντιδράσει και αντισταθεί, διώκεται. Ας το γνωρίζουν όμως καλά οι διώκτες των εργατικών και κοινωνικών αγώνων,  ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του λαού και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και δεν παραδινόμαστε στις πολιτικές που φτωχοποιούν και ταπεινώνουν το λαό μας, ενώ παράλληλα ευτελίζουν την πατρίδα μας και την ξεπουλούν σε ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους. Θα αντιστεκόμαστε και θα  αγωνιζόμαστε μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελεύθερη έκφραση και το δικαίωμα της διεκδίκησης, είναι ισχυρότερα από κάθε πολιτική που επιδιώκει την καταστολή τους!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων, καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ, τηn αναίτια σύλληψη των τριών αγωνιστών και την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης τόσο των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και οποιουδήποτε μέλους ενός συλλόγου, σωματείου ή συνδικαλιστικού φορέα, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Όλοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούμε να ανακαλεστούν άμεσα όλες οι κατηγορίες και να μην καταδικαστεί κανείς αγωνιστής!

·  Απαιτούμε την αθώωση των τριών συμπολιτών μας καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας  δίωξης.

·  Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη 26/5, ώρα 7μμ στην Πλατεία Δημ. Αγοράς

·  Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την ημέρα της δίκης, την Τετάρτη 27/05 στις 11.00π.μ. στα Δικαστήρια.!

Ένα ακόμα χτύπημα στο σώμα της Δημοκρατίας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Στα δικαστήρια Χανίων, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου, θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία – με τρόπο δυστυχώς αρνητικό – να πιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων της περασμένης περιόδου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί, για μια ακόμα φορά, ο αγώνας για να απαλλαγεί η χώρα μας από τη θηλιά των μνημονίων, η αντίσταση στη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Κι αυτό στο πρόσωπο τριών Χανιωτών – ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ – που συνελήφθησαν στις 25 Μάρτη 2012, «από το σωρό» κατά τη συνήθη τότε αστυνομική πρακτική και χωρίς να υπάρξει κανένα επεισόδιο, παρά μόνο μια γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία εκατοντάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Το κατηγορητήριο σαθρό και στημένο, όπως και στις υπόλοιπες δικογραφίες που σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο στα Χανιά και όχι μόνο, πολλές φορές μάλιστα με τους ίδιους μάρτυρες, προκειμένου να ποινικοποιήσουν τις μαζικές εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που δεν αφορά απλά σε τρεις αγωνιστές. Πέρα από την καταστολή και την αστυνομοκρατία, αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας, αφορά στο δικαίωμα του λαού να εκφράζεται, να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του.

Η οριστική αθώωση των 3 διαδηλωτών, είναι επιβεβλημένη και θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα για την επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο μας, μήνυμα ευθυγραμμισμένο με την καταγεγραμμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης στις 25 Γενάρη ενάντια στον μνημονιακό καταναγκασμό.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλούν η ΕΛΜΕ Χανίων, φορείς και σωματεία της πόλης την Τρίτη 26 Μαΐου στις 7μμ στην πλατεία Αγοράς και την ημέρα της δίκης Τετάρτη 27 Μαΐου στις 11 πμ στα δικαστήρια όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πρώτα ο Άνθρωπος
 

Χανιά 25-05-2015

Κάλεσμα συμπαράστασης

Στις 27 Μαΐου 2015 γίνεται η δίκη τριών συμπολιτών μας-διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2012. Στη συγκέντρωση (που καλούσε μεταξύ άλλων και η ΕΛΜΕ Χανίων) συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία στην πόλη μας εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που είχε βάλει τη χώρα στα Μνημόνια.

Η αστυνομία συνέλαβε τυχαία 3 άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα στημένα κατηγορητήρια με τις ψευδείς καταθέσεις  επίορκων αστυνομικών « μαρτύρων»  

Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Υπήρχε προφανώς από την τότε πολιτική ηγεσία εντολή για χτύπημα της συγκέντρωσης και συλλήψεις. Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη φάμπρικα ανάλογων όμοιων υποθέσεων που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας.  
Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη φαιά προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, το μαύρο μέτωπο δεν τα κατάφερε. Ο λαός αγωνίστηκε για να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων και των ληστρικών δανειακών συμβάσεων με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., για να μπει τέρμα στον αντιλαϊκό κατήφορο.    

Καλούμε :    
   
1. Στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης και συμπαράστασης στους τρεις διωκόμενους  την Τρίτη  26 Μαΐου ώρα 7μμ στην πλατεία Δημ. Αγοράς Χανίων

2. Στη συγκέντρωση συμπαράστασης την Τετάρτη  27 Μαΐου, ώρα 11πμ στα Δικαστήρια

Επίσης όσοι φορείς, χώροι, παρατάξεις κ.λπ. θέλουν να δώσουν μια βοήθεια στην πλατύτερη ανάδειξη του ζητήματος καλούνται να παραβρεθούν με εκπρόσωπό τους την Τρίτη 26 Μαΐου ώρα 1μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, όπου θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

Ψήφισμα συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής ΠΚ

Στις 25 Μαρτίου του 2012, μετά από αποφάσεις της ΕΛΜΕ, άλλων συλλόγων και κοινωνικών φορέων της πόλης, συλλογικοτήτων της Αριστεράς και με τη στήριξη πολλών Χανιωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλοί γονείς και μαθητές, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης διαδήλωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των εκφραστών της, που, από τη μία, ωθεί τον κόσμο στη φτώχεια και, από την άλλη, τους καλεί να παρελαύνουν και να την υπερασπίζονται. Ενόσω, λοιπόν, ο κόσμος αυτός φώναζε πολιτικά συνθήματα, δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά τους, τη στιγμή που η διαδήλωση καλέστηκε με μοναδικό λόγο την καταγγελία της επίθεσης που βιώνει ο λαός.

Κάποια στιγμή, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και μιας αυθόρμητης κίνησης κόσμου, όπου εκεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ δε δίστασαν να επιτεθούν συντεταγμένα με γκλομπς και δακρυγόνα, αδιαφορώντας για όσους παρευρίσκονταν στο χώρο. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, αστυνομικοί συνέλαβαν αναίτια τρεις από τους διαδηλωτές, έναν καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου μεταπτυχιακών Πολυτεχνείου Κρήτης κι έναν προπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι ουδεμία σχέση δεν είχαν με τις συμπλοκές, αλλά ακολουθούσαν την απόφαση των αντίστοιχων συλλόγων και φορέων όπου ανήκουν. Ταυτόχρονα δε, η δράση του φοιτητή και μέλους του συλλόγου φοιτητών ως φωτορεπόρτερ δεν αποτέλεσε καμία δικαιολογία για την αστυνομία, ώστε να μην τον συλλάβουν. Αντιθέτως, ο άνδρας που τον συνέλαβε τον απείλησε τόσο για τη συγκεκριμένη δράση του εκείνη την ημέρα, αλλά και για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Η σύλληψή τους ακολουθήθηκε από πολλές ακόμη άτοπες κατηγορίες εις βάρος τους, γεγονός που τους οδηγεί στην εκδίκασή τους στις 28 Ιουνίου του 2013.

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνουν μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης για τη συμμετοχή του σε πολιτική διαδήλωση. Ενός συλλόγου που εδώ και πολλά χρόνια παλεύει ενάντια στην καταστροφή της εκπαίδευσης από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, που διεκδικεί την επιβίωση των φοιτητών παρά την επίθεση που δέχονται αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την απόκρουσή αυτής της επίθεσης και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, πρωτοστατώντας σε πολλές κινητοποιήσεις, πλάι σε εργαζομένους, ανέργους και άλλους αγωνιστές της κοινωνίας των Χανίων. Η ποινικοποίηση ενός αγωνιστή του συλλόγου φοιτητών, αυτόματα σημαίνει ποινικοποίηση της δράσης ολόκληρου του συλλόγου.

Οι αλλεπάλληλες διώξεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που δρουν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τηφτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από τις όποιες αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η καταδίκη του μέλους του συλλόγου φοιτητών αλλά και των άλλων δύο αγωνιστών αποδεικνύει ξεκάθαρα για εμάς τις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στη νεολαία και σε όσους παλεύουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών σε διάφορους κλάδους, η ποινικοποίηση φοιτητών που διεκδικούν ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους και η γενικότερη καταστολή που δέχεται όποιος σηκώνει κεφάλι και προσπαθεί να αντισταθεί, επισφραγίζουν την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται με αυταρχικό τρόπο. Αυτό γίνεται ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, χωρίς, ταυτόχρονα, να τον βρίσκουν ως εμπόδιο μπροστά τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να τους έχουν με το μέρος τους. Κι αυτό διότι η πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια δεν ασκείται προς όφελος του λαού, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και οδηγεί την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία να μην αναγνωρίζει ως θετικά τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, να τα αντιπαλεύει στο σύνολό τους.

Ως σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ, τη αναίτια σύλληψη των τριών αγωνιστών και την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης τόσο του μέλους του φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και οποιουδήποτε μέλους ενός συλλόγου, σωματείου ή συνδικαλιστικού φορέα, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Όλοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης, εναντιωμένοι στο κλίμα αναμονής και τη λογική της ανάθεσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούμε να ανακαλεστούν άμεσα όλες οι κατηγορίες και να μην καταδικαστεί κανείς αγωνιστής!

Καλούμε σε:

Συνέντευξη τύπου την Τρίτη 26 Μαΐου στις 13:00 στο εργατικό κέντρο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 26 Μαΐου στις 19:00 στην πλατεία δημ. Αγοράς.

Συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Μαΐου, ημέρα της δίκης, στις 11:00 στα δικαστήρια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

                                                                                                                                                                   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook