Κατηγορηματικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν έλεγχοι κεφαλαίων από τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια ανυπόστατα.

Φόβους για επιβολή ελέγχων κεφαλαίων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχε εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις, πρέπει να αναμβάνει και τις ευθύνες, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ώς τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα την αποδεχθεί αν δεν κινηθεί στο πλαίσιο της λακής εντολής.

Για τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση για «πακετάρισμα» σε μία, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας. 

Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται κανένα θέμα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις Μαΐου.

Ανέφερε ότι στις συζητήσεις με τους εταίρους υπάρχει σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία της κυβέρνησης για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες τη στιγμή που ασφαλιστικό και εργασιακά αποτελούν κόκκινες γραμμές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους δανειστές, ενώ δεν έχει υπάρξει συμφωνία εδώ και τέσσερις μήνες, απάντησε: «Οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε ωρίμανση της κατάστασης, ώστε να επέλθει η συμφωνία στο χρονικό αυτό όριο».

Ο κ. Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Για το εάν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες, ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει μία συμφωνία.

Πιθανό Eurogroup

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνεργασία πάντοτε και με τους θεσμούς, όταν έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες αυτό να λάβει χώρα. «Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σε πολύ σύνομτο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε εκ νέου την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη.

«Όχι» σε συμφωνία λιτότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το τι χαρακτηρίζει μια συμφωνία μνημονιακή ή όχι είναι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, για να προσθέσει ότι μια συμφωνία λιτότητας, που μειώνει μισθούς και συντάξεις και φαλκιδεύει όλους τους ρυθμούς ανάπτυξης, εντάσσεται στο μνημονιακό πλαίσιο. Υπογράμμισε ότι όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μια μνημονιακή συμφωνία, σημαίνει ότι αυτή θα βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών των περασμένων ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και υπογράμμισε ότι μια τέτοια συμφωνία, για να φτάσει στην ΚΟ θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και πως τόσο αυτός όσο και το υπουργικό συμβούλιο δεν θα δεχτούν μια συμφωνία που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της έντιμης συμφωνίας, που ορίζονται από την εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ενιαία συμφωνία

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά για μια ενιαία συμφωνία που θα μπουν όλα αυτά τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στο συνέδριο του Economist και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, «θέλουμε μια συμφωνία που θα δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία». Είπε ειδικότερα είπε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα, των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της μη περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και του επενδυτικού πακέτου, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σε αυτή τη συμφωνία. 

Για το εάν μπορεί να «σπάσει» χρονικά η συμφωνία, τόνισε ότι «μιλάμε για μια συμφωνία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά» και πως η εφαρμογή του καθενός από όλα αυτά προφανώς δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, φέρνοντας ως παράδειγμα το επενδυτικό πακέτο: «π.χ. αν πούμε για επενδυτικό πακέτο, δεν σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπάκι και ξεκινάει η ανάπτυξη. Εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν κάποιες χρονικότητες».

Ως προς το επενδυτικό πακέτο που διεκδικεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των οφελειών στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. «Δεν έχουμε σκοπό», είπε, «να στήσουμε μια νέου τύπου ολιγαρχία», για να προσθέσει ότι στόχος είναι μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να μπορέσει να πάρει ανάσα η κοινωνία και η οικονομία.

Για την ΕΡΤ

Ο κ. Σακελλαρίδης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το διορισμό Τσακνή, Ταγματάρχη και άλλων τριών μελών του ΔΣ της ΕΡΤ.

Για την αρνητική τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως την γνωρίζει και πρόσθεσε πως ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή τουα, δεν τίθεται ζήτημα.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα το νομοθέτημα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook