​«Μάχη» για να πετύχει την αποφυλάκιση της έδωσε την Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η Βίκυ Σταμάτη. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος την υποδέχτηκε με ένα φιλί εντός της αίθουσας όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών.

Το δικαστήριο καλείται να κρίνει την έκτη αίτηση αποφυλάκισης της συζύγου του πρώην υπουργού με την οποία ζητεί την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Και όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά την πολύωρη κατάθεση της στην εισαγγελέα διαφθοράς στην οποία φέρεται να έβαλε στο κάδρο υπόθεσης διαφθοράς τουλάχιστον ένα πολιτικό πρόσωπο χωρίς ωστόσο να κάνει αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά.

Έτσι λοιπόν, με ένα ξέσπασμα, συναισθηματισμού, οργής, λατρείας για το 7χρονο παιδί της, υποστήριξε την 6η αίτηση αποφυλάκιση της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Πάρτε ότι έχω σε κινητή περιουσία, και δώστε τα στους Γιατρούς του Κόσμου. Μόνο το παιδί μου θέλω», είπε με μια σπαρακτική κραυγή προς τους δικαστές από τους οποίους ζήτησε συγνώμη γιατί ύψωσε τους τόνους.

Αρχικά η Βίκυ Σταμάτη διάβασε επιστολές συμπαράστασης που δέχεται ενώ δεν έκρυψε την πικρία της «γιατί μια άλλη μητέρα, η θυγατέρα του κ. Τσοχατζόπουλου πήγε με απόφαση σας στα παιδιά της. Να τα χαίρεται τα παιδιά της χίλιες φορές. Εμένα όμως γιατί όχι», είπε.

«Στερήθηκε και τους δυο γονείς του το παιδί μου σε μια βδομάδα. Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ.Τσοχατζόπουλο. Θα ήθελα να υποβληθώ σε τέστ αλήθειας. Ποιός άλλος κατηγορούμενος το επιθυμεί αυτό; Έχω μείζων κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ.Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω από ένα κουβά από εμετούς λόγω της στέρησης. Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δε σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απέξω, χόρτα , φίδια κλπ».

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ

«Ήταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση αποφυλάκισης. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου αλλά επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν το δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά, ότι αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου».

Πρ: Πήγατε στο παιδί σας;

Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου μια αιφνίδια εισβολή στο  χωριό… Το μόνο που θέλω είναι να ξυπνώ δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δε θέλω. Όποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου.

ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΟΧΟΙ

«Υπάρχουν πρωταγωνιστές εδώ με ευθύνες. Εγώ είμαι υπεραθώα, είμαι το τέλειο θύμα, το τέλειο εξιλαστήριο θύμα. Φωνάζω αλλά δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό. Σ’ αυτή την αίθουσα δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Που δεν μπορούσαν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Είμαι κρυστάλλινη, άμεπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά σας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το παιδί μου. Έγινα  μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά από άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και με τη βοήθεια του κ. Τσοχατζόπουλου, του άνδρα μου και στο κρεβάτι, χωρίς μαλλιά. Χωρίς να μπορώ να πάω τουαλέτα».

ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΡΟΙ

«Είμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. ΑΠΟΡΟΙ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για παιδί του εδώ και 3 χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου. Όχι ο πατέρας του!!!»

Δεν με νοιάζει αν ο κόσμος με μισεί ή αν έχουν καταφέρει τον κόσμο να με μισεί. Θα πω την αλήθεια».

ΠΡ: Μη βιάζεστε…

Σταμάτη: «Μόνο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης. Έχω εγκαταλείψει τα εγκόσμια.»

Εις: Γιατί ήρθατε μόνο δυο φορές τον τελευταίο καιρό;

Στ: Γιατί υπάρχουν πρόσωπα εδώ που έχουν στραφεί εναντίον μου χωρίς αιτία και δε θέλω να το αντιμετωπίσω..

Εις: Τη νύχτα που φύγατε που πήγατε;

Στ: 12 παρά τέταρτο βρισκόμουν σε στέγη στο Χαϊδάρι. Δεν πήγα στο παιδί μου γιατί δεν ήθελα να παραβιάσω το άσυλό του παιδιού μου.

Εις: Αυτό γιατί δε σας απέτρεψε να το επιχειρήσετε τότε; Αυτό το γνωρίζατε ήδη.

ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Στ: Τον Απρίλιο του 2012 εισέβαλαν 40 άτομα με την κα Παπανδρέου να συλλάβουν τον άνδρα μου. Αλλά τότε η κα Παπανδρέου επέδειξε σε αυτό πολύ αξιοπρεπή στάση, κυρίως απέναντι στο παιδί μου. Το αποφάσισα εν θερμώ μετά την απόφαση την δική σας για άλλες μητέρες. Μιλάω για τη θυγατέρα του άνδρα μου από προηγούμενο γάμο, να τα χαίρεται τα παιδιά της, της δώσατε το δικαίωμα να πάει. Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση; Αισθάνθηκα απελπισία και πως δεν έχω καμία ελπίδα. Εν θερμώ. Θέλω να οδηγηθώ στο ΦΩΣ κ. πρόεδρε, είναι ο μοναδικός λόγος που με κρατάει στη ζωή.

Εις: Δηλαδή λέτε στο δικαστήριο ή θα με βγάλετε ή θα προσπαθήσω να αποδράσω;

Στ: Είναι και ο αυτοκαταστροφικός λόγος μην ξεχνάτε. Ήθελα να πάω με ματωμένα πόδια στο παιδί μου, να βγω στην εθνική με τα πόδια και να πάω στο παιδί μου. Δεν υπήρχε όμως η δυνατότης. Είχα στερητικό και έκανα εμετό. Πήρα χάπι για να μπορώ να σταθώ απέναντί σας. ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ αν ύψωσα το τόνο της φωνής μου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Τι κατέθεσε ο επικεφαλής ψυχίατρος της κλινικής του Δρομοκαϊτειου

Πως έχει αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές τάσεις, εμμονή με την καθαριότητα αφού σκουπίζει συνεχώς τα χέρια της, ότι υπάρχουν παντού συνομωσίες γύρω της και παρουσιάζει συνεχώς εκρήξεις θυμού, οργής αλλά και αυξανόμενης βαριάς κατάθλιψης, είπε για τη Βίκυ Σταμάτη, ο ψυχίατρος Φωτόπουλος.

Πρ: Μας λέτε πως η κατάσταση της είναι δύσκολή αλλά για όλο τον κόσμο η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ψ: Αν πάει σπίτι της θα έχει το παιδί της και θα αλλάξει η ψυχολογία της.

Πρ: Γιατί έφυγε;

Ψ: Δεν έχει καμία λογική ότι έφυγε, ήταν παρορμητική απόφαση

Πρ: Ναι, αλλά αυτό εμείς πρέπει να το σταθμίσουμε γιατί μπορεί να ξαναφύγει

Ψ: Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν οι ενοχές που έχει απέναντι στο παιδί της. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη στασιμότητα στην κατάσταση της, ουδεμία βελτίωση. 

Εισαγγελέας: Υπάρχει καμιά διαφορά της κας Σταμάτη σε σχέση με άλλους κρατούμενους που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα λόγω της κρατήσεως;

Ψ: Υπάρχει εδώ μια διαταραχή προσωπικότητας, που προϋπήρχε της κράτησης.

Εις: Ήταν εκ προοιμίου διαταραγμένη με βάσει κάποιο αίτιο που προϋπήρχε και επιδεινώθηκε;

Ψ: Είχε τάση παρερμηνείας, έχει τη λογική όλα ή τίποτα.

Εις: Ε αυτό δεν είναι εκτροπή;

Ψ: Είναι δομική διαταραχή προσωπικότητας και επιδεινώθηκε.

Εις: Και πως μπορεί με βάσει αυτά να δραπετεύσει με ένα ολόκληρο σχέδιο; Πως συνδυάζονται αυτά;

Ψ: Η σχολαστικότητά της μπορεί να τη βοηθήσει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα τέλειο σχέδιο, αλλά που ξεφεύγει από τη λογική

Συνήγορος: Διαταραγμένα πρόσωπα έχουν πάρει νόμπελ κ.Εισαγελέα.

Ψ: Αν βγει πρέπει να συνεχίσει φαρμακευτική αγωγή, να συναντά τον γιατρό της σταθερά, και το νοσοκομείο το δικό μας

Εις: Άρα και το δικό σας μπορεί και τώρα

Άκης Τσοχατζόπουλος: Όχι σε συνθήκες εγκλεισμού όμως…

Συνήγορος: Οι συνθήκες εκεί, με αλυσοδεμένους γύρω και φωνές είναι οι κατάλληλες;

Σταμάτη: Όχι, απαντώ εγώ…

Συνήγορος: Έχει συμβεί περιστατικό να τη χτυπήσουν μέσα στο νοσοκομείο, ενώ πάει να πάρει τα πράγματα της;

Ψ: Αρκετές φορές. Θυμάμαι μια φορά που ένας ασθενής της πέταξε το γάλα στο κεφάλι.

Συνήγορος: Την καρέκλα που την χτύπησε στο κεφάλι.

Ο συνήγορος της Φραγκίσκος Ραγκούσης  επιμένει να μην συνδέει την κατάθεση της στην εισαγγελέα διαφθοράς με το νέο αίτημα αποφυλάκισης της λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν ζητάει κανένα αντίδωρο για όσα κατέθεσε». Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν αντίθετη άποψη.

Η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας στους δικαστές, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μια γεύση των προθέσεων της λέγοντας:

«Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας» και ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Βίκυς Σταμάτη με την επιβολή περιοριστικών όρων ακόμη και με κατ’ οίκον περιορισμό και τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook