Σημαντικές φορολογικές μειώσεις θα επιφέρουν οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας που θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στην Βουλή και το οποίο θα οδηγήσει σε μειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ως εκ τούτου σε μειώσεις φόρων.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξέφρασε την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο 15ημερο. «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή που ένα τμήμα του θα αποτελεί και η υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας» είπε η κ. Βαλαβάνη.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξεδόθη τον προηγούμενο Νοέμβριο προέβλεπε ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Κατά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Διοίκηση, παρά την υποχρέωσή της να προβεί εντός διετίας στην επανεκτίμηση των καθορισμένων το 2007 αντικειμενικών αξιών, δεν προέβη εντός της σχετικής προθεσμίας στις ενέργειες για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου των αξιών αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των αξιών αυτών και των αντικειμενικών αξιών, επί των οποίων υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Ενδεικτικώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβιβάσεως και οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς. Πάντως, το εάν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ 2015 μέλλει να καταδειχθεί, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος προσδιορίζεται με βάση την αξία της περιουσιακής καταστάσεως κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook