Περίπου 470 σοροί βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους γύρω από την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατηγορούνται ότι σφάγιασαν πολλούς νεοσύλλεκτους το 2014, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας.

«Εχουμε εκταφιάσει τις σορούς 470 μαρτύρων της Σπάισερ», δήλωσε η Αντίλα Χάμουντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη.

Εως και 1.700 νεοσύλλεκτοι, κυρίως μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, φέρεται ότι ήταν τα θύματα της «σφαγής της Σπάισερ», μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Τικρίτ. Οι νεοσύλλεκτοι, κυρίως σιίτες, είχαν απαχθεί από αυτή τη βάση και στη συνέχεια εκτελεστεί τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.

Οι ιρακινές Αρχές άρχισαν να ψάχνουν για ομαδικούς τάφους στην περιοχή αυτή από τις 31 Μαρτίου που ανακτήθηκε ξανά ο έλεγχος της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις.

«Οι σοροί αυτοί είχαν ενταφιαστεί σε τέσσερις τάφους. Ο ένας από αυτούς ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους, καθώς είχε 400 σορούς», δήλωσε ο Ζίαντ Αλι Αμπάς, ο επικεφαλής των ιατροδικαστών του κύριου νεκροτομείου της Βαγδάτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εξέταση των σορών έγινε με τη βοήθεια ξένων ειδικών, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Οι Αρχές διευκρίνισαν ότι τα πρώτα ονόματα θυμάτων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Τα θύματα αναγνωρίστηκαν χάρις σε έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν εκεί, ή έπειτα από εξετάσεις DNA.

Εκατοντάδες οικογένειες αναμένουν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο να μάθουν σχετικά με τους γιους, τα αδέλφια ή τους πατέρες τους που αγνοούνται. 

Οι προπαγανδιστικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος μετά τη σφαγή προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης και ενέτειναν τη δίψα για εκδίκηση στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των σιιτικών πολιτοφυλακών, οι οποίες μετείχαν σε μεγάλη κλίμακα στην ανακατάληψη του Τικρίτ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook