Με κύριο στόχο τη βελτίωση των πρακτικών που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα με θέματα ενέργειας, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος του Πολυτεχνείου Κρήτης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, στη δράση «Πράσινες συνεργασίες» (GreenPartnerships, LocalPartnershipsforGreenerCitiesandRegions), η οποία συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MED.  

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στον άξονα «Προστασία περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης» και στο μέτρο «Προώθηση των ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης». Σε αυτό συμμετείχαν έντεκα χώρες της Μεσογείου:  η Σλοβενία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία και το Μαυροβούνιο. 

Το αντικείμενο του προγράμματος  ήταν η τεχνική υποστήριξη των περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινοτήτων, η ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση εμποδίων, για την εφαρμογή των βιώσιμων ενεργειακών σχεδίων τους.

Στο διάστημα 19-21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μάριμπορ της Σλοβενίας η τελευταία συνάντηση των εταίρων και το συνέδριο του κλεισίματος του έργου, στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Ρεθύμνης με εκπροσώπους του με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Προβολής και Πρασίνου Κα Πέπη Μπιρλιράκη. 

Η κυρία Μπιρλιράκη στα πλαίσια του συνεδρίου έκανε μια πλήρη παρουσίαση του σχεδίου δράσης του Δήμου για την βιώσιμη ανάπτυξη, των έργων που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και των μελλοντικών στόχων του Δήμου. Με την ευκαιρία παρουσίασε το Ρέθυμνο ως τουριστικό προορισμό.

Στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνάντησης, η κα Μπιρλιράκη με συνοδεία τον κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη από το γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου μας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την αντιδήμαρχο του Δήμου του Μάριμπορ κα Jelka Cernivec και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ανταλλάσοντας απόψεις σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού-πολιτισμού.

Στo πλαίσιo του προγράμματος, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης εκπόνησε μελέτες που αφορούν πιλοτικά έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού στην παλαιά πόλη, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιοστασίων και το βιοκλιματικό σχεδιασμό εξωτερικού χώρου αστικής περιοχής για τη δημιουργία πράσινης γειτονιάς. Τα έργα αυτά εντάσσονται στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης και προετοιμάζουν ώριμες μελέτες που θα μπορούν να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook