Σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, θα ανέμενε κανείς να γίνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα μοχλός ανόρθωσης της χώρας συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, εστιάζοντας στις σπουδές, στην ποιότητα, την καινοτομία και την αριστεία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς κανένα όραμα για την παιδεία, επιλέγει την οπισθοδρόμηση γυρνώντας την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω.

Με τους νόμους του Υπουργείου Παιδείας που, είτε ήδη ψηφίστηκαν, είτε τώρα δρομολογούνται:

  • Προωθείται ο κομματισμός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης 
  • Στο όνομα δήθεν της δημοκρατικής λειτουργίας, ενθαρρύνονται οι σχέσεις συναλλαγής στην εσωτερική λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων, σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της λογοδοσίας στην κοινωνία, της διαφάνειας και της εξωστρέφειας 
  • Αντί για την προώθηση της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, προωθείται η διεθνής απομόνωσή τους
  • Εξοβελίζεται κάθε νησίδα ποιότητας και αριστείας στην εκπαίδευση και επιβάλλεται παντού ο εξισωτισμός προς τα κάτω και η ισοπεδωτική ομοιομορφία 
  • Καλλιεργείται η αδιαφορία για τις σπουδές και τη μάθηση στη δημόσια εκπαίδευση 
  • Καταργείται η αξιολόγηση στην εκπαίδευση (ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγηση του έργου των σχολικών μονάδων) που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα και ναρκοθετείται η μελλοντική εφαρμογή κάθε άλλης τέτοιας διαδικασίας στα δημόσια σχολεία 
  • Πλήττεται καίρια η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ 

Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πρυτανεύει ο κανιβαλισμός των γενεών. Καθορίζουμε τις πολιτικές μας προκειμένου να βολέψουμε συνδικαλιστές – πελάτες μας και να γίνουμε αρεστοί «εδώ και τώρα» σε ομάδες πίεσης. Ακόμη κι αν αυτό απαιτεί την αφαίρεση ευκαιριών από τα παιδιά μας προκειμένου να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι «δικοί μας» τώρα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία των νέων που υπερβαίνει ξανά το 50% (παρότι σύμφωνα με την Eurostat είχε σημειώσει αισθητή πτώση το 2014). 

Από τη μια μεριά εστιάζουμε τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και παραμελούμε τους νέους – και ιδιαίτερα τους άνεργους νέους. Από την άλλη μεριά η ποιότητα της επένδυσης στην παιδεία και την εκπαίδευση των νέων συνεχώς μειώνεται. 

Η πολιτική ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποδαυλίζει και τις δύο αυτές κοινωνικά αυτοκτονικές συμπεριφορές. Οι δεσμεύσεις για 13η σύνταξη, για απαλοιφή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, για επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων δημοσίων υπαλλήλων και τη γιγάντωση του κράτους, πέραν του ότι είναι απραγματοποίητες, αφαιρούν κάθε προοπτική επένδυσης στους νέους ανέργους.
 
Για αυτούς δεν μίλησε ποτέ ο Πρωθυπουργός ούτε κανένας υπουργός. Περίεργο, καθώς άλλα θα περίμενε κανείς από έναν πρωθυπουργό 40 ετών. Βέβαια οι νέοι δεν συνδικαλίζονται… Ταυτόχρονα το πρόταγμα του εξισωτισμού προς τα κάτω στην Παιδεία με τους νόμους Μπαλτά – Κουράκη πλήττει ευθέως την ποιότητα της όποιας επένδυσης θα συνεχίσει να κάνει η κοινωνία μας στην Παιδεία. Ποτέ δεν πρόκοψε κοινωνία που θεώρησε την αριστεία ρετσινιά. Ποτέ δεν υπήρξε πρόοδος δίχως άμιλλα. 

Η διαφαινόμενη οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να μην είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο αποκλεισμός του δυναμικότερου κομματιού της κοινωνίας – των  νέων μας –  από την παραγωγική διαδικασία – εφόσον συνεχιστεί – θα είναι η ταφόπλακα της χώρας.
 
Είναι τραγικό. Έχουμε ούτως ή άλλως υπερχρεώσει τις επερχόμενες γενιές και τώρα παρέχουμε Παιδεία «Μπαλτά» στη νεολαία μας. Αυτό είναι το «Πρώτη φορά Αριστερά». Ο κανιβαλισμός της νέας γενιάς για να ζουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πελάτες τους καλύτερα. 

Προσκεκλημένος από την Πρωτοβουλία «Παιδεία 2015» θα παραβρεθώ στην ανοικτή συγκέντρωση που οργανώνεται στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, (Αίθουσα «Ανδρόγεως») ενώνοντας τη φωνή μου με όλους όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική Εκπαίδευση και η Έρευνα πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία  σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα. Γιατί η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της παιδείας είναι κρίσιμο στοιχείο για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η θέση της χώρας εκεί που πραγματικά μπορεί και ανήκει: στο σκληρό πυρήνα των αναπτυγμένων χωρών  της Ευρώπης. 

Όχι «Μπαλτά» στην Παιδεία! 

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook