Η κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς, το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας και η ευθύνη της απόφασης βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την έκτακτη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει παραχωρήσει, «διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις», όπως είπε.

«Κινούμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως οι πιστωτές «θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό». 

Με τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός θέλησε να διαψεύσει και τις αναφορές περί τελεσιγράφου από πλευράς δανειστών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν περίμενε από τους θεσμούς την κατάθεση πρότασης το βράδυ της Δευτέρας, αλλά αντιθέτως ήταν εκείνη που υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας και έξοδο από την κρίση.

Μαξίμου: Δεν έχουν στείλει σχέδιο συμφωνίας οι θεσμοί

«Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο, είναι σαφές ότι αν επιθυμούν προσαρμογή στο ρεαλισμό και έξοδο από την κρίση, χωρίς διαίρεση της Ευρώπης, η απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους» επισήμανε ο Αλ.Τσίπρας.

«Όλη η Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών» ανέφερε ο πρωθυπουργός,

«Είμαστε αποφασιστικοί, διαπραγματευόμαστε με σχέδιο, με στρατηγική» και γι’ αυτό -όπως τόνισε- «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουν, για την προσπάθεια που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

«Η Ελλάδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις. Έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το θέμα της Ελλάδας είναι ένα παγκόσμιο θέμα, «ένα κεντρικό θέμα για την προοπτική στην επόμενη ημέρα και τη στρατηγική της Ευρώπης» και «συνεπώς» τόνισε «το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση ή η επιλογή, που μπορεί για κάποιους να είναι η διαίρεση, ακολουθώντας τη στρατηγική του Καίσαρα ‘διαίρει και βασίλευε’».

«Η κυβέρνηση κινείται πάντοτε έχοντας κατά νου ότι εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει προοπτική εξόδου από την κρίση, που θέλει λύση, όχι απλά συμφωνία και που, κυρίως, δεν θέλει η χώρα να ξαναγυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων, της υποτέλειας και της άρσης της κυριαρχίας» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook