Ο πατέρας της γερμανικής ενοποίησης, πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε μία κλινική στη Χαϊδελβέργη, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.

Επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Κολ, το περιοδικό Bunte ανέφερε πως ο 85χρονος συντηρητικός πολιτικός είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο γοφό στις αρχές Μαΐου και επρόκειτο να πάει σε κέντρο αποκατάστασης στη Βαυαρία στις αρχές Ιουνίου, όμως τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Κανείς δεν ήταν διαθέσιμος για άμεσο σχολιασμό από το γραφείο του Κολ και η κλινική στη Χαϊλεμβέργη αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο Κολ, ο καγκελάριος που έχει υπηρετήσει τις περισσότερες θητείες μεταπολεμικά στη Γερμανία (1982-1998), ήταν ένας από τους πιο επιβλητικούς ηγέτες της Ευρώπης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και εμφανίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας. Έχει εργαστεί επίσης για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με το στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Τα τελευταία χρόνια ο Κολ έχει προβάλει τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έχει διαχειριστεί την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η φήμη του έχει σπιλωθεί από ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης του κόμματός του, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), το οποίο ήρθε στο φως αφού εγκατέλειψε την εξουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook