Στον «αέρα» βρίσκονται οι βραδινές πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω προβλημάτων στα συστήματα προσέγγισης.

Ήδη έχουν ματαιωθεί μέχρι νεοτέρας όλα τα βραδινά δρομολόγια από και προς Μυτιλήνη, ενώ ως το τέλος του μήνα ανάλογο πρόβλημα θα έχουν Σκιάθος, Σαντορίνη και Κως. 

Όπως εξήγησε στο ΒΗΜΑ 99.5 FM ο πρόεδρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Σπύρος Ρολλάκης, τα ραδιοβοηθήματα προσέγγισης δεν έχουν ελεγχθεί, για αυτό και τα αεροπλάνα προσεγγίζουν με τη βοήθεια των ελεγκτών, κάτι που είναι αδύνατο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Το αεροσκάφος που πρέπει να προχωρήσει στον έλεγχο των μηχανημάτων υπολογίζεται να φτάσει στην Ελλάδα από τη Γαλλία έως τις 20 Ιουνίου.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αποδίδοντάς το στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξηγούν πως τα ραδιοβοηθήματα ουσιαστικά δουλεύουν, αλλά δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα για φέτος, έτσι αναγκάζονται για λόγους ασφαλείας οι αποπροσγειώσεις να γίνονται εξ όψεως (VFR). Για αυτό το λόγο επιτρέπονται δρομολόγια έως και μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας διαθέτει δύο αεροπλάνα ειδικά μετασκευασμένα, ώστε να υλοποιούν ελέγχους για τις ενδείξεις των ραδιοβοηθημάτων. Ωστόσο, τα αεροσκάφη αυτά παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης πόρων.

Το κόστος που απαιτείται να καταβληθεί για το μεν πρώτο αεροσκάφος είναι 35.000 ευρώ, ενώ για το δεύτερο 70.000 ευρώ. Το σχετικό κονδύλι εξασφαλίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook