«Η επίτευξη συμφωνίας απέχει όσο και η ρήξη με τους πιστωτές» είναι η εκτίμηση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, ενώ πλέον θεωρούν ως ένα πολύ πιθανό σενάριο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο προβληματισμός ήταν κυρίαρχος στο επιτελείο του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τέως πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με Βρυξέλλες για να ενημερωθεί από πρόσωπα-κλειδιά για το τι συνέβη στην κρίσιμη συνάντηση και πλέον θεωρεί και ο ίδιος ότι όλα είναι ανοικτά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η εξής παραδοχή από έμπειρα στελέχη: «Οι μεγαλύτερες εντάσεις εκδηλώνονται πριν από τον συμβιβασμό».

Η προοπτική συμβιβασμού εξετάζεται από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, αλλά αυτό που επισημαίνεται με έμφαση είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και διαπραγματευτικά ατού και «εάν υπάρξει συμφωνία θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνη».

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξετάζεται πολύ σοβαρά από χθες το βράδυ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή μια συμφωνία επώδυνη που θα απέχει «έτη φωτός», όπως λένε, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Αν και για τη ΝΔ, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα, εντούτοις εμφανίζεται έτοιμη για μια νέα εκλογική αναμέτρηση που κατά πολλούς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Σαμαράς πάντως φρόντισε χθες να κινηθεί σε προεκλογικούς ρυθμούς και μιλώντας σε πολυπληθέστατο ακροατήριο στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά, με τίτλο «Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο», επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

«Σήμερα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε ύφεση. Πριν καν πάρει το οποιοδήποτε μέτρο, η κυβέρνηση μας έχει οδηγήσει στην ύφεση» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι με στοιχεία του ΟΟΣΑ (σ.σ. χθεσινά) για φέτος προβλεπόταν ανάπτυξη 2,5% και τώρα προβλέπει 0,1% και αύξηση της ανεργίας.

Αναφερόμενος ουσιαστικά στην διαπραγμάτευση είπε ότι «η ιδεολογία μας ήταν αντίθετη με την επιβολή φόρων», «ασκήσαμε δύσκολη πολιτική», «βγάλαμε τη χώρα στην ανάκαμψη, στα πλεονάσματα, στις αγορές και ξεκινήσαμε να μειώνουμε τους φόρους».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε με νόημα ότι «τις ιδέες σου τις διαλέγεις, αλλά τα προβλήματα τα βρίσκεις μπροστά σου» και συνέχισε σε άλλο σημείο, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση: «Χωρίς ιδεολογία δεν υπάρχει πολιτική. Αλλά και χωρίς ρεαλισμό δεν υπάρχει διακυβέρνηση».

Δήλωση Σαμαρά για την διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα κατέρρευσε χθες βράδυ. Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σκληρότερα από τα μέτρα Χαρδούβελη.

» Το ‘συνολικό κόστος Τσίπρα’ είναι πια τεράστιο, όχι μόνο σε ΦΠΑ, ρεύμα, ιδιωτικό τομέα κλπ, αλλά κυρίως σε αξιοπιστία. Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν. Όπως πρέπει να τελειώσουν και οι ανοησίες για εκλογές.

» Γιατί εκλογές σήμερα θα γινόντουσαν υπό συνθήκες άγριες και ασύμφορες για τους Έλληνες. Αφήστε που θα μας έφερναν σε χειρότερο ακόμη σημείο από εκείνο που βρισκόμαστε σήμερα. Και, άλλωστε, τι θα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει εντολή από το λαό για να μας πάει στη δραχμή; Εκτός πια και αν αυτός ήταν από την αρχή ο πραγματικός τους στόχος.

» Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει για τον κ. Τσίπρα είναι να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση που έχουμε προτείνει. Είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook