Στο επίκεντρο, εν όψει των εργασιών ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν από τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου, σχεδιάζοντας τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην πλατεία Ελευθερίας.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα, τόσο τον Δήμαρχο της πόλης κ. Λαμπρινό, όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Χάρη Μαμουλάκη, οι οποίοι θεωρούν πως οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, έστω κι αν η συγκυρία –σε οικονομικό επίπεδο- δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

«Είναι ένα ζήτημα κεντροβαρούς σημασίας» μας λέει ο κ. Χ. Μαμουλάκης, εξηγώντας πως «η πλατεία-σύμβολο της πόλης, έχει κριθεί μετά το πέρας σχεδόν 20 χρόνων από την υλοποίησή της και θεωρούμε αναγκαία μία παρέμβαση, που θα δώσει μια νέα ανάσα και μια νέα αισθητική και ενδεχομένως κυκλοφοριακή νότα στη πόλη».

Η αρχική σκέψη, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ήταν να υπάρξει μια συνολική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης που θα “αγκάλιαζε”  από τις παρυφές της Βίγλας (οδό Πεδιάδος) και θα έφτανε μέχρι την ενοποίηση του αρχαιολογικού μουσείου με την πλατεία Ελευθερίας. «Αυτό βέβαια, και λόγω των οικονομικών δυσχερειών, δεν φαίνεται πιθανό στον ορίζοντα. Ωστόσο, ως δημοτική αρχή, κρίνουμε απαραίτητο πως πρέπει να υλοποιηθεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή από το φθινόπωρο, η αναβάθμιση της πλατείας, αφουγκραζόμενοι και τα προβλήματα που οι ίδιοι οι Ηρακλειώτες θέτουν και συζητούν, όπως αυτό της ολισθηρότητας. Είναι ένα ζήτημα που πολλοί έχουν πέσει θύματα αυτής της λανθάνουσας κατασκευής. Οπότε χρειάζεται σίγουρα μια παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι. Δεύτερο θέμα, αυτό του πρασίνου. Το πράσινο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη πλατεία Ελευθερίας δεν είναι επαρκές. Υπάρχουν κάποια μεγάλα δέντρα, τα οποία βέβαια χρήζουν και συντήρησης, αλλά απουσιάζει εντελώς η χαμηλή φύτευση που θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στο ίδιο το μικροκλίμα της πλατείας. Ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στο νέο ΕΣΠΑ, που λογικά θα ανοίξει στο τέλος του χρόνου, θέτει ως κριτήριο και την βιοκλιματική κατεύθυνση για την ένταξη των έργων. Ακόμα μία παρέμβαση που θα υλοποιηθεί είναι ο αστικός εξοπλισμός, όπως πχ τα παγκάκια που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών», σημειώνει ο κ. Μαμουλάκης, ενώ απαντώντας για το κυκλοφοριακό και κατά πόσο αυτό θα αλλάξει από την παρέμβαση-ανάπλαση τόνισε: «Άμεσα δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο κυκλοφοριακό. Αλλά μεσοπρόθεσμα θα έχουμε.  Και ο βασικός λόγος προκύπτει από τον  –δεν σας κρύβω- διακαή πόθο, τόσο προσωπικά όσο και της δημοτικής αρχής, για την μεγάλη παρέμβαση πεζοδρόμησης της Λ. Δικαιοσύνης, της 1821, της μικρής Έβανς και της Ίδης Καλοκαιρινού. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στη πόλη μας και θα έρθει να ενοποιηθεί με τις προηγούμενες παρεμβάσεις που έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή επί της Χάνδακος, τη Δαιδάλου, στον Άγ. Μάρκο κτλ. Μια μελέτη που έχουμε έτοιμη και περιμένουμε με αγωνία να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ…»

Αναφορικά με την πρόταση των πολιτών, οι οποίοι μέσω Facebook καταθέτουν πρόταση-ψήφισμα για επαναφορά της πλατείας Ελευθερίας στην όψη που είχε το 1975, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου απαντά: «Η συγκεκριμένη πρόταση εξετάστηκε από την υπηρεσία και μάλιστα από τον συγκοινωνιολόγο τον κ. Ρέντζο. Είμαστε κάπως επιφυλακτικοί, παρόλο που φαντάζει μια πολύ καλή ιδέα.

Ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις καθώς ο κυκλικός τομέας που είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή, δεν είναι εύκολο να επανέλθει αφού θα δημιουργούσε ζητήματα με την εκτροπή των οχημάτων».

Σήμερα η δημοτική αρχή βρίσκεται στην φάση της αναμονής. Περιμένοντας την ολοκλήρωση της προμελέτης και μετέπειτα τη μελέτη εφαρμογής από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών που θα κρίνει και τη δυνατότητα των παρεμβάσεων. 

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook