Ήμαρτον!!!!!

Αυτή είναι η λέξη που αναφωνούν πιστοί και μη έξω από τον ναό της Αγ. Μαγδαληνής στα Χανιά ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες έχει περικυκλωθεί από σκαλωσιές για ένα έργο που ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οι εργασίες στην σκεπη του ναού που ξεκίνησαν τον Νοέμβρη και προβλέπονταν να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός διεκόπησαν, λόγω εμπλοκής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην χρηματοδότηση, ωστόσο κανείς δεν εξηγεί μέχρι σήμερα γιατί οι σκαλωσιές που τοποθέτησε ο εργολάβος πριν από επτά μήνες,  παραμένουν εκεί ενώ ταυτόχρονα η μη αποπεράτωση του έργου έχει θέσει πλέον σε κινδυνο την οροφή της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός είναι ανακηρυγμένο μνημείο του περασμένου αιώνα και ανήκει στην αρχαιολογία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει απάντηση για το πότε και αν θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην στέγη της εκκλησίας.

Την ίδια ώρα, ένας γάμος που πρόκειται να γίνει στον ναό, αποκάλυψε έναν ακόμα παραλογισμό που έκανε τους εμπλεκόμενους να αναφωνήσουν και πάλι ήμαρτον και θεός φυλάξοι από τον παραλογισμό των υπηρεσιών.

Ιδιώτης που πρόκειται να παντρευτεί στην εκκλησία, προθυμοποιήθηκε να πληρώσει ώστε να αφαιρεθούν οι σκαλωσιές και να απελευθερωθεί ο προαύλιος χώρος από τα σίδερα.

Η αρχαιολογία, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, αποδέχτηκε την κίνηση αυτή, με την σημείωση όμως ότι οι σκαλωσιές θα τοποθετηθούν και πάλι πίσω την Δευτέρα, αν και  πρώτον το έργο για την αποκατάσταση της σκεπής δεν έχει ξεκινήσει και δεύτερον, το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί δεκάδες γάμοι και πάλι ζευγάρια θα  έρθουν αντιμέτωπα με αυτό το πρόβλημα.

Μετά από καταγγελία αναγνώστη του Flashnews.gr, επικοινωνήσαμε με τον ιερέα του ναού Νικόλαο Χαροκοπάκη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε τα όσα συμβαίνουν θέτοντας και τις δύο διαστάσεις του προβλήματος, όσον αφορά την κωλυσιεργία στην αποπεράτωση του έργου όσο όμως και στην ταλαιπωρία των πιστών και των νιόπαντρων που θα πρέπει να περνούν ανάμεσα από τις σκαλωσιές για να μπουν στον ναό.

Τακτικά ενημερώνω την αρχαιολογία ότι το θέμα πρέπει να λυθεί. Τα έργα που ξεκίνησαν και έμειναν στην μέση, είχαν σαν αποτέλεσμα ο τρούλος να τραβήξει υγρασία όλο το χειμώνα. Το έργο έμεινε στάσιμο και κινδυνεύει ο ναός”  σημείωσε ο ιερέας προσθέτοντας ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί για περίπου 10.000 ευρώ, όσο δηλαδη αξίζουν οι εργασίες για την μόνωση της σκεπής.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι οικονομιικοί ή γραφειοκρατικοί λόγοι έχουν οδηγήσει σε αυτην την κωλυσιεργία – πράγμα ανεπίτρεπτο για ένα μνημείο – ωστόσο δεν γίνεται αντιληπτό γιατί οι σκαλωσιές που θα αφαιρεθούν για το Σαββατοκύριακο με χρήματα ιδιώτη, θα  πρέπει να επανατοποθετηθούν την Δευτέρα.

Σήμερα, απομακρύνθηκαν οι σκαλωσιές από την πρόσοψη του ναού , ενώ νωρίτερα το απόγευμα τελέστηκε μυστήριο γάμου. Ο φωτογραφικός φακός του Flashnews.gr, απαθανάτισε την πρόσοψη του ναού όπως θα είναι για τις επόμενες δύο ημέρες.

Στη φωτογραφία όμως που μας έστειλε αναγνώστης του Flashnews.gr, ο οποίος σε λίγο διάστημα αναμένεται να παντρευτεί στον ναό,  φαίνεται η εκκλησία όπως ήταν πριν την σημερινή παρέμβαση αλλά και πώς θα είναι πάλι από Δευτέρα, περικυκλωμένος δηλαδή από τις σκαλωσιές

 

Πέραν όλων των άλλων ο αναγνώστης, επισημαίνει τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από αυτήν την κατάσταση

Περαν της εμφάνισης θεωρώ επικίνδυνο να υπάρχουν σκαλωσιές για τοσο μεγάλο διάστημα σε δημόσιο χώρο με σχολείο στα 50 μέτρα. Αν προκύψει ατύχημα ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, οι ζημιές που προκαλούνται αυτή τη στιγμή στην εκκλησία πως θα διορθωθούν στο μέλλον; Με νέο κονδύλι για εσωτερική αποκατάσταση;  … “Είμαι και εγω ένας ενορίτης γαμπρός που μαλλον πρεπει να πληρώσω για να εχω μια πιο ασφαλή εκκλησία για το κόσμο μου , μιας και εχω καλεσμένους γονείς με παιδιά που θα ήθελα να διασφαλίσω ότι ο χώρος είναι ο ασφαλής για όλους μας.

Το ιστορικό του έργου που έχει μείνει στο… έλεος του Θεού

Τον Νοέμβριο του 2014, εγκρίθηκε κονδύλι από την αρχαιολογία και το δήμο Χανίων για την αντικατάσταση και επιδιόρθωση της μόνωσης και των πλακακιών της σκεπής της ιστορικής εκκλησίας.

Το έργο θα γίνονταν από κοινού, δηλαδή την μόνωση θα αναλάμβανε η αρχαιολογία και την αντικατάσταση των πλακακιών ο Δήμος. Οι εργασίες ξεκίνησαν και  ιδιώτης εργολάβος τοποθέτησε σκαλωσιές σε όλο το περίβλημα της εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου και του τρούλου. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπονταν να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Λόγω διακοπής της χρηματοδότησης του έργου, οι εργασίες διεκόπησαν απότομα και αφού πρώτα είχε γίνει αφαίρεση των πλακακιών με αποτέλεσμα εκτός του ότι ο ναός είναι περικυκλωμένος από σίδερα, η σκεπή που έχει μείνει χωρίς  πλακάκια, κινδυνεύει να υποστεί ζημιές λόγω των νερών του χειμώνα που μενουν στο εσωτερικό της.

“Ήδη ο τρούλος έχει “τραβήξει” υγρασία” σημείωσε ο ιερέας του ναού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαιότητα να βρεθεί λύση στο  θέμα  προτού υποστεί ζημιές το μνημείο.

Και ξανά ήμαρτον και θεός φυλάξοι από… τον παραλογισμό των υπηρεσιών 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook