Μακρά θα είναι η νύχτα των εκλογών στην Τουρκία καθώς το μετεκλογικό σκηνικό αναμένεται να διαμορφωθεί αργά το βράδυ και αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει το φιλικουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα. 

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείiχνουν πάντως είσοδο HDΡ στην Εθνοσυνέλευση, ενώ το κυβερνών AKP δίνει μάχη για την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Α/Α    ΚΟΜΜΑ                                            ΠΟΣΟΣΤΟ    ΨΗΦΟΙ    ΕΔΡΕΣ
1    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)    40,89%    8.838.330    254
2    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)    24,43%    5.290.009    132
3    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)    17,18%    3.713.758    87
4    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)    11,39%    2.463.060    77

Το ενδιαφέρον όλων στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί στο ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει περίπου 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook