Μετά το πλήγμα που δέχθηκε στις εκλογές και την απώλεια της αυτοδυναμίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντιμετωπίζει την πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης. Το AKP θα εξετάσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίσει μάλλον… απρόθυμους συμμάχους.

Ήδη κάποια από τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AKP, το οποίο μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, καλείται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, το CHP 25,1%, το MHP 16,4%, ενώ το HDP συγκεντρώνει ποσοστό 12,9%.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), πέρασε το 10% και εισήλθε στην Εθνοσυνέλευση. Ο συμπροεδρεύων του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΡ. Το ζητούμενο τώρα είναι η στάση που θα τηρήσει το φιλοκουρδικό κόμμα σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία με τους αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, που ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν και παρά τα κάποια, συμβολικά κυρίως, βήματα δεν προχώρησε στην επίλυση της ουσίας του Κουρδικού προβλήματος.

Παράλληλα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) απέκλεισε -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- το ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθούν οι άλλες επιλογές.

«Η πρώτη πιθανότητα για κυβέρνηση συνεργασία θα πρέπει να είναι ανάμεσα στο AKP και το φιλοκουρδικό HDP. Το δεύτερο μοντέλο μπορεί να περιλαμβάνει το AKP, το CHP και το HDP» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Εάν όλα αυτά τα σενάρια αποτύχουν, τότε πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές» δήλωσε.

Εάν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μία ρεαλιστική πιθανότητα και σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να προκηρυχθούν μετά από 45 ημέρες.

Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα».

«Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαχτσελί και έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για το AKP».

Πλήγμα για τον Ερντογάν

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον Ερντογάν και για τα σχέδιά του να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου.

«Η συζήτηση για εκτελεστική προεδρία και δικτατορία έφτασαν στο τέλος στην Τουρκία με αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Πολλοί θεωρούν ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται μεταξύ άλλων και η προεκλογική στάση του Ερντογάν, ο οποίος έκανε περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζοντας το AKP.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη της οικονομίας, την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς και τις ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου φαίνεται πως οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Νταβούτογλου: Είμαστε η ραχοκοκαλιά της Τουρκίας

«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». To AKP «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας», δήλωσε.

Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook