Απο διαφορετική πλευρά, συζητήθηκαν στην Βουλή δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που αφορούν άμεσα στο Αεροδρόμιο Χανίων. Η μια του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη και η άλλη του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λ. Αυγενάκη. Και στις δύο απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης.

Την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κρατικό Αερολιμένα «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων υπογράμμισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αεροδρόμιο από την ελλιπή χρηματοδότηση αποτελεί μεθοδευμένη δράση, με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του και ζήτησε την άμεση κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες και πρόσληψη προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αναγνώρισε τα προβλήματα, όμως εμμέσως παραδέχτηκε ότι θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση, αφού όπως είπε η κυβέρνηση βρήκε πόρους δύο εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία ωστόσο θα καλυφθούν οι ανάγκες όλων των αεροδρομίων της χώρας.  Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες προσλήψεις, είπε ότι η κυβέρνηση προχωράει το διαγωνισμό για την πρόσληψη 32 ελεγκτών ενώ αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει, ενώ για τις εν εξελίξει προσπαθεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο πλαίσιο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι θα συνεχιστούν.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του τόνισε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης λέγοντας ότι είναι δεδομένη και υπενθύμισε τις προεκλογικές διακηρύξεις τόσο του Γ. Σταθάκη όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν ότι η ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα είναι αρνητική εξέλιξη. 

 

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Λ. Αυγενάκη

Αναφορικά με την παραχώρηση μίσθωσης ο κ. Λ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε συστηματικά τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών αξιοποίηση με μίσθωση μακράς διάρκειας, ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε επίκαιρη ερώτησή μου, δεν απάντησε σχεδόν τίποτα. Προφανώς η συγκεκριμένη παραχώρηση είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Έχετε όμως αναρωτηθεί, τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή που κάνετε σχεδόν πέμπτο μήνα τώρα; Μόνο το μήνα Μάιο του 2015 οι αφίξεις των επισκεπτών στο «Νίκος Καζαντζάκης» έπεσαν κατά 5,6% σε σχέση με το Μάιο του 2014. Την ίδια στιγμή η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 60% με 80% με πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, και το 65% των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Κρήτη παραμένουν κλειστά".
    
Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης τόνισε ότι «τα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική χρονιά 2015, το πρώτο τετράμηνο, εγγράφουν αύξηση στις αφίξεις 17% και οι προβλέψεις σε ετήσια βάση μιλούν για είκοσι πέντε εκατομμύρια τουρίστες. Ο μήνας Μάιος πιθανότατα να είχε μία μικρή κάμψη» στοιχεία τα οποία αμφισβήτησε ο Τομεάρχης της Ν.Δ. και χαρακτήρισε «ψευδή και ανακριβή».

Αναφορικά με την διακοπή των εργασιών στο αεροδρόμιο Χανίων ο κ. Λ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον αρμόδιο Υπουργό, ότι όταν η Ν.Δ. προειδοποιούσε, εισέπραττε το χαρακτηρισμό «κινδυνολόγοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως είπε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Η διάψευσή σας, όμως, ήρθε μία μέρα μετά, κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά. Εκεί ενημερωθήκατε ότι οι εργασίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου τα έργα σταμάτησαν και ο εργολάβος προχώρησε σε δήλωση διακοπής εργασιών λόγω οφειλής 6 εκατομμυρίων ευρώ. Και σήμερα σας ενημερώνω, ότι τα έργα σταμάτησαν και δεν επανεκκίνησαν, παρά την ανακοίνωση που εκδώσατε σαν Υπουργείο.»

Ο Υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι «όντως τα έργα μπορεί να έχουν προβλήματα χρηματοδότησης, πλην όμως η Κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή κάλυψη. Για το έργο το οποίο επικαλείστε ότι δεν ξεκίνησε σήμερα, κάντε υπομονή δυο-τρεις μέρες. Η συνάντηση που είχα με την ανάδοχο εταιρεία του έργου ήταν εποικοδομητική, απέσυρε την επιστολή αναστολής. Την Παρασκευή έγινε η συνάντηση και με εγκαλείτε γιατί δεν ξεκίνησε τη Δευτέρα; Κάντε υπομονή δυο-τρεις μέρες και ελάτε την άλλη εβδομάδα να μου πείτε ότι σταμάτησε το έργο.»

Από πλευράς του ο κ. Λ. Αυγενάκης απάντησε: «Δεν θα λέτε ψέματα και δεν θα κοροϊδεύετε και εμάς, αλλά και τον ελληνικό λαό και τους Χανιώτες που παρακολουθούν αυτήν την ώρα. Καμία αίτηση επαναλειτουργίας του εργοταξίου δεν έχει γίνει. Άρα, όχι ψέματα.»

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook