Τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Πολλοί όμως ισχυρίζονται ότι μία ουσία τους, η οποία απορροφάται από το δέρμα, είναι πιο επικίνδυνη από την ηλιακή ακτινοβολία καθαυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ανησυχία τους πηγάζει από κάποιες μελέτες που έδειξαν ότι η οξυβενζόνη, η οποία δεσμεύει το υπεριώδες φως, μπορεί να μιμείται τις δράσεις των οιστρογόνων στο σώμα και να ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μία από τις μελέτες, που έγινε σε αρουραίους, έδειξε πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αυτήν προκαλεί παρενέργειες, όπως η δημιουργία μη φυσιολογικών μορφωμάτων στη μήτρα.

Τον Μάρτιο, όμως, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσαν μία ανεξάρτητη μελέτη που εξέτασε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία για το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ανησυχητικά ευρήματα των μελετών στα ζώα οφείλονται σε μη ρεαλιστικές δόσεις της ουσίας. Στη μελέτη λ.χ. με τους αρουραίους που προαναφέρθηκε, οι δόσεις που χορηγήθηκαν ήταν πολλαπλάσιες από αυτές στις οποίες θα εκτεθεί κανείς στη ζωή του μέσω των αντηλιακών.

Οσον αφορά ανάλογες μελέτες σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ναι μεν το δέρμα απορροφά μικρή ποσότητα οξυβενζόνης από τα αντηλιακά, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί για να προκληθούν ορμονικές αλλαγές, ούτε για να προκαλέσει άλλες τοξικές επιδράσεις.

Για όσους πάντως εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, υπάρχουν πλέον αντηλιακά δίχως οξυβενζόνη, αν και μπορεί να μην παρέχουν την ίδια προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook