Η γνωστή πλέον διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων, της καταγραφής και της προσωρινής φιλοξενίας, είναι σε εξέλιξη στο δημοτικό γυμναστήριο της "παλιάς ηλεκτρικής" των Χανίων, για τους μετανάστες που διασώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μόνο μια γυναίκα χρειάστηκε να διακομισθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Χανίων με καρδιολογικό πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει άμεσος κίνδυνος και κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή πρόκειται για 263 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι - σύμφωνα με πληροφορίες - ενώ ευρίσκοντο σε ένα πλοίο νότια της Κρήτης, είδαν μέσα στην νύχτα ένα άλλο σκάφος να τους πλησιάζει.

Όπως είπε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καντάνου - Σελίνου κ.Πολύδωρος Μαρκουλάκης, όταν οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, είπαν πως ο καπετάνιος του σκάφους στο οποίο επέβαιναν επιβιβάστηκε στο άλλο σκάφος και έφυγε,  εγκαταλείποντάς τους στο έλεος του Θεού.

Κάποιοι έστειλαν σήμα κινδύνου και αμέσως σήμανε συναγερμός στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Παραπλέοντα σκάφη είδαν το πλοίο με τους μετανάστες, τους οποίους  περισυνέλεξε φορτηγό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ και τους μετέφερε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.


Εκεί είχε ήδη τεθεί σε συναγερμό η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τα ξημερώματα προσέφερεαν στους ταλαιπωρημένους, αλλά καλά στην υγεία τους μετανάστες μια πρώτη βοήθεια.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, επισκέφθηκε το Δημοτικό Γυμναστήριο και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνεργάζονται, προκειμένου να παρασχεθεί προσωρινό κατάλυμα, σίτιση και περίθαλψη στους μετανάστες.

«Ήμασταν και αυτή τη φορά σε ετοιμότητα, διαμορφώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής για τη φιλοξενία των μεταναστών. 

Ο Δήμος Χανίων παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα δείχνει για μια ακόμη φορά το ανθρώπινο του πρόσωπο και κατ’ επέκταση της κοινωνίας των Χανίων. Πρέπει να πούμε ότι είναι επίκαιρο παρά ποτέ το αίτημα, το οποίο προσφάτως υποβάλαμε και έχει την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων, με σκοπό τη φιλοξενία μεταναστών, που βρίσκονται στην πόλη μας υπό αυτές τις συνθήκες, ως επίσης και τη δημιουργία χώρου αστέγων στον ίδιο χώρο. 

Θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί προς την κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια κινητικότητα πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζω να έχουμε γρήγορα ευτυχή κατάληξη, διότι το πρόβλημα θα επιτείνεται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. 

Δυστυχώς τα Χανιά θα στερηθούν για ορισμένες μέρες αυτό το Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής και ζητούμε την κατανόηση όσων χρησιμοποιούν το χώρο, ο οποίος με την αποχώρηση των ανθρώπων αυτών θα παραδοθεί και πάλι στην κοινωνία των Χανίων πεντακάθαρος και σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Η συμβολή όλων όσων ενεπλάκησαν με τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου, την περίθαλψη και τη σίτιση των μεταναστών είναι σημαντική, καθώς όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια.

Ειδικότερα, ευχαριστίες οφείλονται στις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων για την άμεση ανταπόκριση, στο Λιμενικό Σώμα, την τοπική εκκλησία και το Μητροπολίτη μας κ.κ Δαμασκηνό για τη βοήθεια, που παρέχει στη σίτιση αυτών των ανθρώπων, την Αστυνομία, τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, το Νοσοκομείο Χανίων, που διέθεσε πέντε γιατρούς και το οποίο εκπροσωπεί ο αναπληρωτής διοικητής, κ. Γιώργος Αρχοντάκης, το Ναύσταθμο Κρήτης για τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό, που διέθεσε, το Δημοτικό Γηροκομείο, ξενοδόχους της πόλης μας και τον Προμηθευτικό και  Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΙΝΚΑ Χανίων, που πάντα συνδράμει”.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook