Καλή “υποδοχή” έκανε ο Εγκέλαδος “της Κρήτης” στους σεισμολόγους που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο το οποίο διεξάγεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου  με θέμα: «SafeChania 2015, Το τρίγωνο της γνώσης στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας».

Ο σεισμός των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε 49 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου, όπως ήταν επόμενο απετέλεσε θέμα συζήτησης, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή στην κυριολεξία εδώ και δύο περίπου μήνες “σείεται” καθημερινά με σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ.Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά περισσότερο απο το συνηθισμένο.

“Νομίζω ότι ακόμα βρίσκεται σε φυσιολογικό επίπεδο” είπε ο κ.Παπαδόπουλος διευκρινίζοντας πως το φαινόμενο παρακολουθείται και αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα στο κοντινό μέλλον.

Απο την πλευρά του ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ.Φίλιππος Βαλλιανάτος, τόνισε πως και ο τελευταίος σεισμός αποτελεί συνέχεια του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, και επεσήμανε πως η σεισμικότητα της περιοχής παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά.

 

Το συνέδριο το οποίο οργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, με συνδιοργανωτές το Δήμο Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης στις 10 – 12 & 13-14 Ιουνίου 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ),

Απο την πλευρά του ο επικουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Π.Παρτσινέβελος ανέφερε τα εξής

Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση δράσεων του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία) για την αποτελεσματικότερη προστασία, πρόγνωση, ενημέρωση, αποκατάσταση των επιπτώσεων φαινομένων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας όπως, ενδεικτικά:

1. Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, ηφαίστεια, πλημμύρες…).

2. Μεγάλα ατυχήματα (ναυάγια, αεροπορικά ατυχήματα…).

3. Ρύπανση (ατμοσφαιρική, θαλάσσια, υδάτων…).

4. Έρευνα και Διάσωση.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι (drone) του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αξιοποιείται σε κατοπτεύσεις και βιντεοσκοπήσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook