Την επισήμανση ότι η χώρα μας δεν έχει συμφωνήσει με τους εταίρους, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης, σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% για το τρέχον έτος, έκανε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευση συμφωνίας για έξοδο από την κρίση και όχι «συμφωνία υποταγής».

Αποφεύγοντας να πει εάν βρισκόμαστε κοντά ή μακριά από μια τέτοια συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα έναντι όσων βρίσκονται «απέναντι» στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για προτάσεις που δέχεται η Αθήνα, των οποίων τυχόν αποδοχή θα σήμαινε «υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό, σαν αυτόν που ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι στην υπό εξέλιξη πολιτική διαπραγμάτευση που διεξάγεται ακόμα και σήμερα από τον πρωθυπουργό με Ευρωπαίους ηγέτες, «στοχεύουμε στην ρίζα του προβλήματος των μνημονιακών πολιτικών που ήταν η λογική ασυνέπεια στόχων: από την μία πλευρά να μας ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα, που για την επίτευξή τους προϋπόθεση ήταν η λήψη μέτρων, τα οποία όμως αν επιβάλλονταν, εξασφάλιζαν με μαθηματική ακρίβεια τη μη επίτευξη των στόχων. Οταν ζητούν μέτρα και αύξηση από το ΦΠΑ χωρίς αναπτυξιακή δυναμική, και ταυτόχονα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτή η προσέγγιση συνιστά μέρος προβλήματος» είπε, για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται σε αυτό να συμφωνήσουμε».

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών έγινε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη, μέσω της οποίας ασκήθηκε έντονη κριτική για την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, για την εσωτερική πολυφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ και στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και για την έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει πράγματι ένα θέμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός και η Βουλή είναι στο σκοτάδι για την διαπραγμάτευση, αλλά δεν είναι ευθύνη μας. Θεωρείται casus belli από τους εταίρους να προβούμε σε μια τέτοια ενημέρωση», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει σε γενικές γραμμές πως το πλαίσιο μιας βιώσιμης συμφωνίας αποτελείται από τρία τμήματα: Βαθιές μεταρρυθμίσεις (όπως και στο ασφαλιστικό σύστημα), αναδιάρθρωση του χρέους (χωρίς «κούρεμα», αλλά με μια μέθοδο μεταφοράς του στο μέλλον με ευνοϊκούς όρους), και επενδυτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενο από ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφερόμενος σε πολλούς παράγοντες του εν εξελίξει ζητήματος. Συγκεριμένα προς:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Εκλεισε την κάνουλα ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο. Ηταν μια καθαρή πολιτική παρέμβαση της ΕΚΤ».

Προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΑ-ΠΑΣΟΚ: Δεν έλεγαν «όχι» και αποδεχόταν τα πάντα. Καλλιέργησε κλίμα φόβου ακόμα και με φωνές για κλειστά ΑΤΜ αν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλα ΜΜΕ εξωτερικού: Δεν υπήρχε μέρα που να μην εξαπολύσουν απειλές για Grexit. Μαζί τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, «και το χαλκείο Βρυξελλών».

Τρόικα: «Οι Θεσμοί δεν είναι η τρόικα που ζήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τρόικα που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την τελευταία πενταετία στον ελληνικό χώρο, ήταν ομάδες τεχνοκρατών κατοχής που εισέβαλλαν στα υπουργεία και εξευτέλιζαν τους υπουργούς και τον ελληνικό λαό. Τους υπουργούς που περίμεναν τη σειρά τους σε προθαλάμους υπουργείων για να ανακριθούν από τεχνοκράτες. Εμείς την καταργήσαμε την τρόικα και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό».

Αξιοσημείωτο είναι πως υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σχετικό διάλογο με τον κ. Μοσχοβισί. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο Γάλλος συνομιλητής του, παραδέχτηκε ότι ο τωρινός τρόπος είναι ορθότερος. Οτι, δηλαδή, «έτσι έπρεπε να είναι οι συζητήσεις΅να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι υπουργοί να συζητούν με υπουργούς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook