Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικούν την ορφανή θέση στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το μικρό ΠΑΣΟΚ του 4% σήμερα με τα τεράστια χρέη και τον ανύπαρκτο πλέον κομματικό μηχανισμό, αναζητά το μέλλον του και το ρόλο του στον κομματικό χάρτη, μετά από σειρά ετών σε μονοκομματικές και πολυκομματικές κυβερνήσεις.

Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά.

Ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους το 1964 και είναι μία από τις δύο κόρες του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ.  Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ από το 1986 είναι στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών το 2000 με το ΠΑΣΟΚ.

Tον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη για πρώτη φορά Yπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς και επανεξελέγη το 2006 επικεφαλής του συνδυασμού «Υπερνομαρχία Πολιτών».

Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα λάμβαναν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από το νέο Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για της θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τον Μάρτιο του 2012 ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου τύπου του κόμματος

Η Φώφη Γεννηματά κλήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου για να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ όμως τελικά έμεινε εκτός Βουλής καθώς το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή Επικρατείας, τον Πύρρο Δήμα.

Το 2013 έσπασε το… άβατο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Τον Ιούνιο του 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Μια ασθένεια με την οποία έδωσε μάχη η μητέρα της από τη δεκαετία του 80.

Η Φώφη Γεννηματά, στα 43 της, ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο και τον νίκησε.

Μόλις οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Στη διάρκεια του αγώνα της κατά του καρκίνου, δεν σιώπησε και κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο δημοσιοποιώντας το πρόβλημα της υγείας της.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956 και είναι γιος του Νικολάου Λοβέρδου, συμβολαιογράφου με καταγωγή από την Αγία Θέκλη Ληξουρίου. Είναι πανεπιστημιακός και βουλευτής από το 2000.

Ως φοιτητής υπήρξε μέλος της αντιδικτατορικής Ε.Φ.Ε.Ε., γραμματέας της οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.) και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά κατείχε τη θέση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Λοβέρδος αρχικά εξελέγη βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Το 2009 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ το 2010 αυτό του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Υγείας και με αφορμή την υπόθεση των οροθετικών ιερόδουλων του έχει ασκηθεί κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης. Συγκεκριμένα το 2012 δεκάδες οροθετικές συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο έρχονταν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με πελάτες γνωρίζοντας ότι φέρουν τον ιο HIV. Παράλληλα οι φωτογραφίες τους δημοσιεύθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Για την σύλληψη των οροθετικών γυναικών χρησιμοποιήθηκε η υγειονομική διάταξη 39α/2012 για τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Το 2013 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Ruins: Το χρονικό της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, αναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη Παπαϊωάννου και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος γεννήθηκε το 1975. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον τόπο καταγωγής του στη Μυγδαλιά Γορτυνίας. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Βασιλική Δημητρακά και έχουν αποκτήσει τρία  παιδιά.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Carol Davila του Βουκουρεστίου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2000 έως το 2005 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της  ως Υπεύθυνος για τον Τύπο και την Πολιτική Επικοινωνία.

Στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης Σημίτη χρημάτισε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του τότε υπουργού Υγείας, καθηγητή Κώστα Στεφανή.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ, σε μια δύσκολη μάχη με τον Δημήτρη Ρέππα. Συνεχίζει να μπαίνει στη Βουλή μέχρι και σήμερα μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο γιατρός εξ Αρκαδίας είναι ένας από τους αγαπημένους πολιτικούς «γιους» του κ. Βενιζέλου.

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook