Τα 245 χρόνια από την Επανάσταση Δασκαλογιάννη του 1770 στην Κρήτη, τίμησαν σήμερα στην Ανώπολη Σφακίων, φορείς και πολίτες. 

Οι εκδηλώσεις, που συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Σφακίων, ξεκίνησαν στις 8.00 το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ανωπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης – Συβρίτου & Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.

 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πλατείας της Ανώπολης, χαιρετισμοί και ομιλία για τα γεγονότα της εποχής από τον Δημήτρη Νικολακάκη, Ιστορικό – ερευνητή, συγγραφέα και προϊστάμενο Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής μέριμνας Π.Ε. Χανίων.

Στη συνέχεια πραγματοποίηθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο ενώ ο μουσικοχορευτικός σύλλογος “Τα Σφακιά” χόρεψε πεντοζάλι.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο Δήμαρχος Σφακίων κ.Γιάννης Ζερβός

“σήμερα τιμήσαμε τον Σφακιανό ήρωα Δασκαλογιάννη, τον πρωτομάστορα της Κρητικής επανάστασης, ο οποίος το 1770, πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό των Σφακιανών εναντίον των Οθωμανών καταχτητών, για την απελευθέρωση  της Κρήτης. Ο αγώνας και η αυτοθυσία του, πρέπει να τιμώνται κάθε χρόνο και γι’ αυτό η πολιτεία καθιέρωσε τον εορτασμό της επετείου από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη σε παγκρήτιο επίπεδο, από το 2005, επι δημαρχίας Σήφη Λύκου.
Ο αγώνας του θα πρέπει να μας καθοδηγεί και τις σημερινές δύσκολες μέρες για την πατρίδα μας και θα πρέπει να είναι πυξίδα και για τα μελλοντικά μας βήματα”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook