Το χάσμα των δημοσιονομικών μέτρων 4 δισ. ευρώ που χωρίζει Ελλάδα και θεσμούς, αλλά και οι διαφορετικές θέσεις για το χρέος θα βρεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
 
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα ενημερώσει σήμερα Δευτέρα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου και θα χαράξουν τη στρατηγική του κρίσιμου Eurogroup. Ήδη, από το πρωί βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα μετέχουν η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επί κεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι αναμένεται να εκθέσουν τις επίσημες απόψεις των θεσμών που εκπροσωπούν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η παρέμβαση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ χθες  Κυριακή λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για τα όσα πρέπει να κάνουν Ελλάδα και δανειστές για να οδηγηθούν σε συμφωνία δεν χωρά παρερμηνειών.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει αξιόπιστα μέτρα που θα διασφαλίζουν τους αναθεωρημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένα να προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ σε περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων. Από τις παρεμβάσεις αυτές απαιτείται εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ευρωζώνη από την πλευρά της θα πρέπει να συμφωνήσει σε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας και σε μια επαρκή ελάφρυνση του χρέους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του. Κατά το ΔΝΤ η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί σήμερα μέσα από μια μακρά αναδιάταξη των πληρωμών με χαμηλά επιτόκια, ωστόσο το Ταμείο προειδοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, (τώρα ή αργότερα) πιθανόν να απαιτεί πλέον «κούρεμα», ήτοι διαγραφή του ελληνικού χρέους που διακρατά η ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει κατέλθει στις συζητήσεις με συγκεκριμένες θέσεις στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και για την βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό.

Η ελληνική πρόταση για το χρέος προβλέπει την αγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), την αποπληρωμή σε δύο φάσεις και έως το τέλος Μαρτίου του 2016 του ΔΝΤ, την διάθεση «αέναων» ομολόγων προς αντικατάσταση των διμερών διακρατικών δανείων και το «σπάσιμο» της αποπληρωμής των δανείων του EFSF σε δύο φάσεις.

Από τις προτάσεις αυτές η πλέον ρεαλιστική είναι η απόκτηση από τον ESM των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ. Εάν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου χρηματοδοτικό κενό έως και 14 δισ. ευρώ.

Αυτό, διότι αυτομάτως θα εξέλειπε η ανάγκη να αναζητήσει τα 3,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου και τα 3,5 δισ. ευρώ του Αυγούστου για την καταβολή των δόσεων στην ΕΚΤ (χρήματα που σήμερα δεν έχει), ενώ λογιστικά η υποχρέωση εξόφλησης της ΕΚΤ θα μεταφερόταν στον ESM, ο οποίος θα μετέθετε την υποχρέωση αυτή έως και σε βάθος 40ετίας.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των γεγονότων και ειδικά το έλλειμμα χρόνου καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι σε 15 ημέρες από σήμερα δεν λήγει μόνον το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά πρέπει να καταβληθεί και η δόση των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλιώς η χώρα θα κηρυχθεί ως «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» του Ταμείου.

Ο κίνδυνος αυτός φέρεται πως στην παρούσα φάση λειτουργεί προωθητικά για την εξεύρεση λύσης, καθώς εάν η Ελλάδα κηρυχθεί υπερήμερη προς το ΔΝΤ θα χάσει τα 16 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από το πρόγραμμα του Ταμείου έως το Μάρτιο του 2016.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook