Ετοιμο είναι το θεσμικό πλαίσιο  για να βγουν στο «σφυρί» με ηλεκτρονική δημοπρασία τα προς εκποίηση οχήματα του Δημοσίου. Καθορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες κρατικών αυτοκινήτων καθώς και οι τεχνικές ρυθμίσεις χρήσης του συστήματος-εφαρμογής ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα διεξάγονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης   https://eauction.ydmed.gov.gr/eauction.

Μόλις σήμερα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης που προωθούν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης  και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα  με πληροφορίες , τα προς εκποίηση οχήματα θα «πλειστηριάζονται» ηλεκτρονικά ανά ομάδες των 40 αυτοκινήτων κάθε φορά. Τα πιο …ευπώλητα θα τεθούν άμεσα σε δημοπρασία, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά.

Εκτιμάται ότι  περίπου  700 είναι τα «παροπλισμένα» κρατικά αυτοκίνητα (προέρχονται κυρίως από υπουργεία),  η πώληση μέρους των οποίων θα μπορούσε να επιφέρει μείωση δαπανών αλλά και,  σε κάποιον βαθμό, εισροή πόρων στον κρατικό κορβανά. Σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας, και εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο βρίσκεται στο προσκήνιο.  Επικρατεί η λογική της «σκούπας» για συγκέντρωση χρηματικών ποσών στα δημόσια ταμεία . Πόσω μάλλον για περιπτώσεις, όπως τα οχήματα του δημοσίου τα οποία είναι «παροπλισμένα» είτε γιατί  είναι παλιά και η συντήρησή τους ή η επισκευή τους δεν είναι συμφέρουσα, είτε γιατί, παρόλο που είναι  πιο καινούρια και σε καλή κατάσταση, δεν χρησιμοποιούνται πια από βουλευτές και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης, η Διεύθυνση Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ( ΥΠΕΣΔΑ) κοινοποιεί τον κατάλογο με τα  προς εκποίηση οχημάτων στις υπηρεσίες που τα έχουν στην κατοχή τους. Τρεις ημέρες μετά την κοινοποίηση, οι υπηρεσίες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους τα προς εκποίηση οχήματα, υποχρεούνται να ορίσουν υπάλληλό τους, ως Διαχειριστή. Αυτός είναι αρμόδιος για την ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας εκ μέρους της υπηρεσίας του, την επικοινωνία με το ΥΠΕΣΔΑ για οποιοδήποτε θέμα, την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία, την επίδειξη του οχήματος στους ενδιαφερόμενους και την παράδοσή του στον αγοραστή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ημερομηνίες ανάρτησης των δημοπρατούμενων οχημάτων στην εφαρμογή https://eauction.ydmed.gov.gr/eauction και έναρξης των δημοπρασιών γνωστοποιούνται διά του Τύπου και μέσω διαδικτύου (www.ydmed.gov.gr) τουλάχιστον 10  ημέρες πριν την ημερομηνία ανάρτησης στην ιστοσελίδα των δημοπρατούμενων οχημάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ηλεκτρονική δημοπρασία οχημάτων του υπουργείου Εσωτερικών , έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαποί ή αλλοδαποί, ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη δημοπρασία σε υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  καθώς και στο Υπουργείο ή το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στην κυριότητα του οποίου ανήκει το δημοπρατούμενο όχημα.

Για τη συμμετοχή στη δημοπρασία απαιτείται η εγγραφή στην εφαρμογή μέσω του ιστοτόπου στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣΔΑ.

Οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα χρήστες, έχουν δικαίωμα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των οχημάτων προς δημοπράτηση, να επισκεφθούν τις  υπηρεσίες που έχουν στην κατοχή τους τα οχήματα και επιδεικνύοντας το αποδεικτικό εγγραφής στην εφαρμογή (εκτυπωμένο e-mail) και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, να επιθεωρήσουν οι ίδιοι και με δικά τους μέσα τα οχήματα που τους ενδιαφέρουν.
Η εξέταση μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο με τη βοήθεια και τεχνικού συμβούλου της επιλογής του.

 Μετά το πέρας της προθεσμίας των 30 ημερών ξεκινά η ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία διενεργείται με την διαδοχική ηλεκτρονική υποβολή προσφορών και αντιπροσφορών από τους εγγεγραμμένους χρήστες.

Οροι και προϋποθέσεις

Οι όροι που τίθενται για τη διενέργεια της δημοπρασίας είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

– Η δημοπρασία διεξάγεται μόνο στην Ελληνική γλώσσα.

– Το νόμισμα με βάση στο οποίο διεξάγεται η δημοπρασία είναι το ΕΥΡΩ (€).

– Η τιμή εκκίνησης που αναρτάται συμπεριλαμβάνει την εκτίμηση της αξίας του κάθε οχήματος καθώς και ΦΠΑ 23%. Οι προσφορές της ηλεκτρονικής δημοπρασίας συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ.

– Κάθε εγγεγραμμένος χρήστης που συμμετέχει στη δημοπρασία μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε τιμή ίση της τιμής εκκίνησης ή υψηλότερη αυτής κατά ποσά πολλαπλάσια των 100 ευρώ.

– Η ανάδειξη του πλειοδότη – αγοραστή γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το υψηλότερο προσφερόμενο τίμημα.

– Οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους συμμετέχοντες για διάστημα 60 ημερών από το πέρας της ηλεκτρονικής πλειοδοσίας.

-Οι εγγεγραμμένοι χρήστες συμμετέχουν στη δημοπρασία του οχήματος επιλογής τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις προσφορές τους.

– Η ηλεκτρονική δημοπρασία διεξάγεται για διάστημα τριών εργασίμων πλήρων ημερών μετά την ημέρα υποβολής της πρώτης προσφοράς. Οι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές και αντιπροσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και μέχρι την λήξη της δημοπρασίας. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς εντός των τελευταίων 15 λεπτών της ώρας πριν τη λήξη της δημοπρασίας, η διαδικασία παρατείνεται αυτομάτως για επιπλέον 30 λεπτά της ώρας κάθε φορά, τα οποία προσμετρώνται από την αρχική ή κατά παράταση λήξη.

– Κάθε νέα προσφορά που γίνεται αποδεκτή από το σύστημα, ακυρώνει όλες τις προηγούμενες προσφορές του ίδιου συμμετέχοντα για το ίδιο όχημα.

– Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, κάθε χρήστης που συμμετέχει έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει όλες τις τιμές που υποβλήθηκαν. Οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ταυτότητα ούτε το όνομα χρήστη των άλλων συμμετεχόντων.

Επισημαίνεται ότι εάν ο πλειοδότης στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης δεν καταβάλει το αντίτιμο του οχήματος εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 10 εργάσιμων ημερών, το όχημα κατακυρώνεται στον δεύτερο κατά σειρά κατάταξης πλειοδότη, ο οποίος ειδοποιείται ηλεκτρονικά και του αποστέλλεται πιστοποιητικό προσωρινής κατακύρωσης του οχήματος στο όνομά του. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του αντιτίμου από κάθε επόμενο κατά σειρά πλειοδότη. Εάν δεν υπάρχει άλλος πλειοδότης, τότε το όχημα τίθεται εκ νέου στο σύστημα σε δημοπρασία. Στη νέα δημοπρασία δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν οι πλειοδότες της προηγηθείσας δημοπρασίας που δεν τήρησαν τις προθεσμίες και μάλιστα η  εγγύηση συμμετοχής αυτών καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Ορίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διατηρεί το δικαίωμα να μην κατακυρώσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ως ασύμφορο ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο καθώς και να αναβάλει οποτεδήποτε ή να ακυρώσει τη διαδικασία σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής ή και να τροποποιήσει τους όρους ή να επαναλάβει τη διαδικασία, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια και χωρίς να γεννάται οποιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση των συμμετεχόντων εκ του λόγου αυτού.

Διευκρινίζεται επίσης στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης ότι το υπουργείο έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα εμφάνισης τεχνικού προβλήματος κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αλλά «δεν εγγυάται έναντι των συμμετεχόντων ότι η πρόσβαση, η χρήση και η επικοινωνία τους με το σύστημα-εφαρμογή θα είναι συνεχής και απρόσκοπτη».

Υπάρχει πρόβλεψη βάσει της οποίας σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος του συστήματος κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, το ΥΠΕΣΔΑ διατηρεί το δικαίωμα της προσωρινής διακοπής της δημοπρασίας και συνέχισής της, μετά την διόρθωση του προβλήματος. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος που δεν μπορεί να αποκατασταθεί εντός εύλογου χρόνου, η ηλεκτρονική δημοπρασία του οχήματος ματαιώνεται και επαναλαμβάνεται μετά την αποκατάσταση του προβλήματος, τηρουμένων όλων των νόμιμων όρων και προϋποθέσεων.

Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο υπουργικής απόφασης «Ρύθμιση θεμάτων ηλεκτρονικής δημοπρασίας οχημάτων του Δημοσίου» θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2015.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook