Η παραχώρηση του Αεροδρομίου Χανίων σε ιδιώτες αποτελεί στην ουσία “υφαρπαγή” και όχι “ιδιωτικοποίηση”,  επεσήμανε η Ελένη Παρταλιού, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ,  καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΒΕΧ.

Η κ. Παρταλιού έκανε τον λεκτικό αυτό διαχωρισμό εξηγώντας ότι αποτελεί διαχωρισμό ουσίας αφού με την καθιέρωση του όρου “ιδιωτικοποίηση” οι πολίτες ενδεχομένως νομίζουν ότι ιδιώτες, μετά την παραχώρηση των Αεροδρομίων, θα προχωρησουν σε επενδύσεις τις οποίες δεν μπορεί να κάνει το δημόσιο.

“Το αντίθετο συμβαίνει” σημείωσε η κ. Παρταλιού, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, γίνεται με ζημιογόνους για το δημόσιο όρους, ενώ επεσήμανε ότι το Αεροδρόμιο Χανίων, όπως και της Θεσσαλονίκης,  αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση λόγω των έργων αναβάθμισης που έχουν γίνει, δαπανόντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Μιλώντας με αριθμούς η κ. Παρταλιού σημείωσε ότι το δημόσιο “χάνει” τεράστια έσοδα ενώ αντίθετα τα χρήματα που θα λάβει από τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, είναι μόλις 1,2 δις. ευρώ.

Επίσης τόνισε ότι εκτός όλων των άλλων,  η λειτουργία του Αεροδρομίου είναι απολύτως καθοριστική για την τοπική οικονομία καθώς με αυτή συναρτάται το κόστος μεταφοράς ανθρώπων, υπηρεσιών, αγαθών, η  εξυπηρέτηση κοινωνικών υπηρεσιών που όλα αυτά με τη σειρά τους καθορίζουν την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Επομένως η παράδοση ενός τέτοιου καθοριστικού τομέα σε ιδιώτη, αφαιρεί από το κράτος την δυνατότητα άσκησης δημόσιας πολιτικής επ’ωφελεία της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Ως παράδειγμα μέσα από το οποιο επαληθεύονται οι δυσμενείς συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στο κοινωνικό σύνολο, χρησιμοποίησε το Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στο οποίο έχει αυξηθεί κατά πολύ το τίμημα ανά επιβάτη και αεροσκάφους με αποτέλεσμα την πτώση της κίνησης.

 

Η κ. Παρταλιού απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων αλλά όχι την ίδια την ακύρωση της συμβασης παραχώρησης είπε χαρακτηριστικά

Σπάνια Υπουργοί ηγούνται κοινωνικών προβλημάτων για την διαφύλαξη δημόσιων αγαθών. Επίσης, σπάνια υπουργοί κατάφεραν πράγματα που έχουν σημασία για το κοινωνικό σύνολο, αν η κοινωνία δεν παίρνει τις υποθέσεις που τις αναλογούν στα χέρια της. Δεν είναι θέμα να αποφασίσει ένας Υπουργός, πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός

Η κ. Παρταλιού πρόσθεσε πως γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους δανειστές, όμως δεν “μπορούμε να παραδώσουμε τη χώρα μας αμαχητί”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ σε μια γενικότερη τοποθέηση τόνισε ότι στόχος του παγκόσμιου καταπιταλιστικού συστήματος είναι η υφαρπαγή των δημόσιων αγαθών.

 

Σε παρέμβαση δημοσιογράφου ότι ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανακοπεί αυτή η πορεία ιδιωτικοποιήσεων η κ. Παρταλιού κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να αντικρούσει τα αιτήματα των δανειστών.

 
 
“Δεν μπορούμε να παραδοθούμε αμαχητί” επανέλαβε η καθηγήτρια του ΕΜΠ προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κύμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων πανελλαδικά, σημειώνοντας ότι οι υποδομές και οι λειτουργίες τους διασυνδέονται μεταξύ τους όπως πχ τα αεροδρόμια με τα λιμάνια, επομένως θα πρέπει το θέμα να τεθεί σε συνολικότερη βάση και με αποφασιστικότερο τρόπο.
 
Κλείνοντας τις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά ότι “ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δίνεται”
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook