Στα δίχτυα των αρχών έπεσε ένας 18χρονος κρητικός ο οποίος υποσχόταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά σχετικά με την έκβαση πάσης φύσεως ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου οι οποίοι συμπεριλαμβάνεται στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης και αξιολόγησης πληροφοριών και καταγγελιών, πραγματοποίησε ενδελεχή ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός δράστη, ο οποίος είχε δημιουργήσει «σελίδα» στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, με ονομασία που παρέπεμπε σε στοιχηματισμό και προγνωστικά αγώνων και είτε διαφήμιζε σε άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου είτε τους προσέγγιζε – προσέλκυε, έναντι χρηματικής αμοιβής, υποσχόμενος ψευδώς ότι δήθεν διαθέτει και προσφέρει προγνωστικά σχετικά με την έκβαση πάσης φύσεως ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών και κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε εκτός κουπονιού. 

Επισημαίνεται ότι την χρηματική αμοιβή την ζητούσε σε απευθείας μηνύματα που αντάλλασε με τους χρήστες στο κοινωνικό δίκτυο, κυρίως, μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές και συναλλαγές.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας εξειδικευμένα στελέχη, διενήργησαν στοχευμένη ψηφιακή έρευνα ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την διαχειρίστρια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης και με τους αρμοδίους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, για την ταυτοποίηση του δράστη.

Από τις απαντήσεις των εταιρειών και την συνεκτίμηση – αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας, πρόεκυψε ότι η διαχείριση της προαναφερομένης σελίδας, γινόταν από 18χρονο στη περιοχή της Κρήτης. 

Την 13-06-2015 κλιμάκιο αστυνομικών πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στο σπίτι του 18χρονου στο Ηράκλειο Κρήτης. Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά μέσα του εμπλεκομένου, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η παράνομη δράση του και βρέθηκαν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας σκληρός δίσκος Η/Υ, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 18χρονος δεν συνελήφθη καθότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. 

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του και άλλες όμοιες συναφείς πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 111 88
•    Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
•    Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook