Υπάρχει επενδυτική ατολμία στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης στην εκδήλωση της Εμπορικής Τράπεζας \”This is Greece\” και χαρακτήρισε τη τάση αυτή δικαιολογημένη καθώς, όπως είπε, σε καθημερινή βάση πλανάται πάνω από τη χώρα, ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι.

Ο υπουργός τόνισε ότι \’\’χρειαζόμαστε λιγότερα δάνεια και περισσότερες επενδύσεις. Αυτό κατακτήσαμε στις διαπραγματεύσεις μας με την Τρόικα. Αυτή είναι και πρέπει να είναι η βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και στις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη\’\’.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανακοίνωσε μια διπλή πρωτοβουλία που έχει αναλάβει: η πρώτη αφορά στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή \”την ευέλικτη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να επιταχύνουμε και την απορρόφησή του\” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η δεύτερη στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας για την ανάπτυξη. \”Στόχος μας είναι να ενώσουμε σε μια κοινή πλατφόρμα στόχων και προτάσεων όλες εκείνες τις δυνάμεις και τις φωνές που ζητούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη\” τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, και συμπλήρωσε \”Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αναδείξει σε βάθος το ελληνικό πρόβλημα, το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα λύσεις που θα μεταφραστούν σε πόρους, επενδυτικό ενδιαφέρον, στήριξη της απασχόλησης στην Ελλάδα\”.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα προβλήματα επανέλαβε τη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά με χιλιάδες επιχειρήσεις να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε καθημερινές ανάγκες, πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας και στο δημόσιο και στον τραπεζικό και στον επιχειρηματικό τομέα και επιπλέον υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, αντί για συνεργασία και κινήσεις αμοιβαίου οφέλους. \’\’Και όλα αυτά συνυπάρχουν με την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που εκ των πραγμάτων κάνει τη ζωή όλων μας πιο δύσκολη\’\’ σημείωσε.

Αυτή όμως είναι η μια όψη διότι όπως είπε: \’\’η νέα δομή του υπουργείου, στην οποία εντάσσονται πλέον οι στρατηγικές επενδύσεις και η ναυτιλία, μας δίνει τη δυνατότητα για συνεκτικές και τολμηρές πολιτικές\’\’.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την ολική άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στο επιχειρείν, ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τις ναυτιλιακές επενδύσεις, απεμπλέκονται γρήγορα και άλλες μεγάλες επενδύσεις και εντείνεται η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.

Τελειώνει η αξιολόγηση του παλαιού επενδυτικού νόμου και αποπληρώνονται οι παλαιές υποχρεώσεις ενώ προετοιμάζεται, δίπλα στα εργαλεία ρευστότητας που υπάρχουν, μια δημόσια επενδυτική τράπεζα, αλλά και νέα εργαλεία για να παρέχονται άμεσα στις επιχειρήσεις κεφάλαια κίνησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook