Απάντηση σε επιστολή επισκέπτη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και στην οποία αναφέρονται παρατηρήσεις για την κατάσταση του φαραγγιού, δίνει η Διευθύντρια Δασών Χανίων, Δασολόγος Πολύμνια Σκαμνάκη.

Ακολουθεί η απάντηση της διεύθυνσης Δασών

Σε  απάντηση στον επισκέπτη από το Ηράκλειο, που διαθέτοντας τόσα στοιχεία, δεν μπορούμε να τον κατατάξουμε στους απλούς επισκέπτες, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι  ένα φυσικό χερσαίο οικοσύστημα με αναγνωρισμένη τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου. Προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος την τάξη ενός πεντάστερου ξενοδοχείου ή την καθαριότητα της Πλατείας Ελευθερίας. Στοιχεία του οικοσυστήματος του φαραγγιού είναι οι καταπτώσεις, οι ανατροπές, οι καθιζήσεις, οι εκριζώσεις, οι χιονοθλασίες, οι κίνδυνοι και εν τέλει μια ασύμμετρη κατάσταση μακράν της καθημερινότητας που δύναται να λάβει χώρα  σε ένα φυσικό οικοσύστημα. Εξάλλου αυτή η δυναμική είναι  ο λόγος που πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι το “περνούν”  κάθε χρόνο, γιατί πάντα έχουν κάτι νέο να δουν, φυσικό ή ανθρωπογενές.  

Είναι γεγονός πως κάποιες από τις παρατηρήσεις του επισκέπτη όντας πραγματικές συμπίπτουν με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων (ΕΔΛΟ), δεν είναι ακόμα στην κατάσταση που θέλουμε καθώς, οι υποδομές του είναι ελλιπείς  και σε μη ικανοποιητικό επίπεδο. 

Όμως, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε πόσο βαρύς, καταστροφικός και με μεγάλη διάρκεια ήταν ο χειμώνας που προηγήθηκε. Να θυμίσουμε την τελευταία ισχυρή χιονόπτωση που έλαβε χώρα την Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή 9 και 10 Απριλίου και ότι μόλις στις 2 Μαΐου υπήρξε η δυνατότητα πλήρους διαδρομής, με ύψος νερού στις “Πόρτες” στα 110 εκατοστά, που δεν επέτρεψε την προηγουμένη ακριβώς, την διέλευση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων για το ετήσιο Πανηγύρι της Οσία Μαρίας;

Έχει σημασία να αναφερθεί πότε έγιναν και υπό ποιες συνθήκες οι επισκέψεις εκτίμησης της κατάστασης που μόνο ο φωτογραφικός φακός μπορεί να περιγράψει (φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στο αρχείο της Δ/νσης Δασών Χανίων). 

Έχει σημασία ότι μέσα στον Μάιο ο Δρυμός ήταν κλειστός στις 13& 14 του μήνα καθώς και στις 29/05 λόγω  ραγδαίων καιρικών φαινομένων;
Ότι πρόσβαση για την εγκατάσταση κεραιών επικοινωνίας αποκτήσαμε μόλις στις 14/05 και αφού είχε τραυματιστεί ένας τεχνικός εξ Ηρακλείου, στην προσπάθεια του να επιταχύνει την παράδοση της εργασία του στις 05/05; Πριν την ημερομηνία αυτή, ο δρόμος πρόσβασης ήταν αδιάβατος.

Ότι δημιουργήθηκε αποκλεισμός επισκεπτών από ξαφνική νεροποντή στις 12/05 περίπου 30 ατόμων και χρειάστηκε να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός (Π.Υ., Πολιτικής Προστασίας κ.λπ) για την ασφαλή ολοκλήρωση της επίσκεψης των και μάλιστα με φιλοξενία επιπλέον 50 ατόμων στα φυλάκια της Σαμαριάς. Ότι κινδύνεψαν την ζωή τους στελέχη της Δ/νσης Δασών Χανίων στις επιχειρήσεις αυτές επίσης δεν έχει σημασία. 

Δεν έχουν σημασία άραγε τα στενά οικονομικά του κράτους, που προσπαθεί παροχή ελάχιστου οξυγόνου επιβίωσης των δομών του με ίδια μέσα, από το μόνιμο προσωπικό, που έχει αποσπασθεί από άλλα καθήκοντα και που η απουσία τους θα δημιουργήσει και άλλους διαμαρτυρόμενους.

Πρόθεση μας δεν είναι να διαψεύσουμε τον επισκέπτη του ΕΔΛΟ. Πρόθεση μας είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία της Κρήτης και να την διαβεβαιώσουμε ότι:

Έχει γίνει κάθε δυνατή ενέργεια προς κάθε κατεύθυνση με τη χρήση κάθε δυνάμενου να συνδράμει,  πολιτικού και Υπηρεσιακού παράγοντα. Κάθε ενέργεια καθώς και παραβίαση του πρωτοκόλλου ενεργειών στην αγωνιώδη προσπάθεια εξασφάλισης πιστώσεων εν μέσω διαβαθμιζόμενων προτεραιοτήτων του κρατικού τομέα. Με τα ελάχιστα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας (προσωπικό, πιστώσεις) έχομε πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. (φωτο.1 και 2).

Ακυρώθηκε συμμετοχή των στελεχών του ΕΔΛΟ στην συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ιταλία στις 22/05 για να είναι παρόντα στις δυσμενείς εξελίξεις.

Στις 25/05/2015 έγινε ευρεία σύσκεψη επιτόπου του ΕΔΛΟ, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο, όπου εξετάστηκαν τρέχοντα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων, παρουσία ανώτατων και ανώτερων Υπηρεσιακών παραγόντων (Γενικός Γραμματέας  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και ο Περιφερειακός Δ/της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης) και εθελοντικών οργανώσεων όπου λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και προγραμματίσθηκε άσκηση ετοιμότητας Υπηρεσιών, στα πλαίσια του εφικτού. 

Έχουμε την αντίληψη  της αξίας του Εθνικού Δρυμού. Έχουμε τις δυσκολίες της κρατικής δυστοκίας στην εφαρμογή και διεθνών υποχρεώσεων του. Έχουμε τις δυσκολίες της ελλιπούς στελέχωσης του αλλά της  δύσκολης χρηματοδότησης του.

Παρά ταύτα: 

Ήδη υπάρχει ανάδοχος για την συντήρηση του μονοπατιού και των ευκολιών  διέλευσης του Δρυμού καθώς και της καθαριότητάς του.
Αναμένουμε την αναδοχή για την συντήρηση-επέκταση  υποδομών του Δρυμού, και 
Αναμένουμε το πράσινο φως για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι κάθε μέρα η κατάσταση βελτιώνεται ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στα πλαίσια της κρατικής λειτουργίας, ο Δρυμός είναι τόσο ασφαλής όσο μπορεί να είναι ένα φυσικό οικοσύστημα με πλούσια ζωή και ζωντανούς τεκτονικούς ρυθμούς. 
Τέλος, να γνωστοποιήσουμε  ότι ο ΕΔΛΟ έχει τύχει των καλύτερων και πλέον ενθουσιωδών σχολίων στα ειδικά  διαδικτυακά πεδία (tripAdvisor): 

 Βαθμολογία επισκεπτών 

Εξαιρετικό/ Πολύ καλό :879 (97,9%)
Ανεπαρκές/Πολύ κακό:    19 (2,1%)
Αυτή η βαθμολογία καταγράφεται μέχρι16/06. 

Eργαζόμαστε για την βελτίωση της και προφανώς δεν έχει δαπανηθεί ούτε cent για την διαφήμιση του όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παραμένουμε στη διάθεση οπουδήποτε για διευκρίνηση. 
 

Η Δ/ντρια  Δασών Χανίων 

Σκλαβάκη Πολύμνια Δασολόγος”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook