Το πρόγραμμα «Improvement of Energy Efficiency in the Water Cycle by the Use of Innovative Storm Water Management in Smart Mediterranean Cities – Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στον Κύκλο του Νερού μέσω χρήσης Καινοτόμων Πρακτικών στη Διαχείριση των Όμβριων Υδάτων σε Έξυπνες Μεσογειακές Πόλεις» με ακρωνύμιο E2stormed είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας κλάσεως MED, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χερσονήσου ως εταίρος από τον Ιανουάριο 2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος E2STORMED, συμμετέχουν πέντε Δήμοι και δύο Πανεπιστήμια που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία οδηγών – εργαλείων διαχείρισης των όμβριων υδάτων και την προώθησή τους σε Διαπεριφερειακό επίπεδο με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των ρυπογόνων αερίων διοξειδίου του άνθρακα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα ενέργειας.
Αρχηγός εταίρος του προγράμματος είναι το Πολυτεχνείο της Βαλένθια και λοιποί εταίροι: η Κοινότητα Γκράνα και Μάϊρα από την Ιταλία, ο Δήμος Μπεναγκουασίλ από την Ισπανία, ο Δήμος της Πίζα από την Ιταλία, η Ένωση Δήμων της Μάλτας, το Πανεπιστήμιο του Άμπετρέϋ από το Νταντή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Δήμος του Ζάγκρεμπ από την Κροατία και ο Δήμος Σέτινιε από το Μαυροβούνιο.  Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι τριάντα (30) μήνες με ημερομηνία λήξης την  30/06/2015.

Στο πλαίσιο των ενεργειών διάδοσης και ενημέρωσης σχετικά με τους στόχους και τις χρήσεις – εφαρμογές του προγράμματος στις 16 Ιουνίου 2015 μία ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Ελλάδας – DEREE, που ακολουθούν το μάθημα του τμήματος περιβαλλοντικών σπουδών με τίτλο «Οικοσυστήματα και Βιοποικιλότητα» ήρθαν σε επαφή με το εργαλείο λήψης αποφάσεων του προγράμματος E2STORMED DST, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του έργου. Οι φοιτητές ως μέρος του μαθήματός τους, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων όπου πραγματοποιούν διάφορα πειράματα και εφαρμογές. Στο πλαίσιο των θεμάτων ‘υδατικές πηγές’ και ‘ενεργειακή αποδοτικότητα’ τους παρουσιάστηκε το E2STORMED DST από την καθηγήτριά τους και τεχνικό σύμβουλο του Δήμου Χερσονήσου για το πρόγραμμα E2STORMED κ. Στέλλα Αποστολάκη, σε μία προσπάθεια να εξοικειωθούν με τη χρήση επιστημονικών εργαλείων και μαθηματικών μοντέλων που δύνανται να τους φανούν χρήσιμα στην έρευνα και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Μετά την παρουσίαση του DST οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν μόνοι τους τις λειτουργίες του εργαλείου, ως μέρος της καθημερινής τους εργαστηριακής δραστηριότητας. Το εργαλείο ήταν διαθέσιμο στους υπολογιστές των εργαστηρίων και οι φοιτητές ενθαρρύνθηκαν ώστε να σχεδιάσουν και να τρέξουν τα δικά τους σενάρια. Ανταποκρίθηκαν στην εργαστηριακή δραστηριότητα με ενθουσιασμό και δεν δίστασαν να αξιολογήσουν το εργαλείο. Συνολικά το εργαλείο λήψης αποφάσεων χαρακτηρίστηκε ως φιλικό στο χρήστη, με ωραία γραφικά και πολύ χρήσιμο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς παρέχει τη δυνατότητα της αξιολόγησης πληθώρας σεναρίων και υποδομών και τα αποτελέσματα διαμορφώνονται με βάση αρκετές διαφορετικές παραμέτρους, που επιλέγονται ανάλογα με τις συνθήκες. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαιτέρως από την πολύ-κριτηριακή ανάλυση και την δυνατότητα να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό κριτηρίων. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook