Με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην πρώτη γραμμή, τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τους δρόμους της ινδικής πρωτεύουσας να μετατρέπονται σε μία θάλασσα από πολύχρωμα στρώματα, ξεκίνησε την Κυριακή η συνεδρία γιόγκα στο Νέο Δελχί. 

«Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Δεν γιορτάζουμε απλώς μια ημέρα. Εκπαιδεύουμε τον ανθρώπινο νου να ανοιχτεί σε μια νέα εποχή ειρήνης», δήλωσε ο Μόντι, προτού αρχίσει τις ασκήσεις τιμώντας την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, η οποία θεσπίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ και προσήλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στο Νέο Δελχί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να ενισχύσει τη θέση της γιόγκα καθιστώντας την κεντρικό στοιχείο του ινδικού πολιτισμού, τέθηκε επικεφαλής μιας συνεδρίας γιόγκα στο Νέο Δελχί, η οποία έχει προσελκύσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και στρατιώτες, που είναι λάτρεις των asanas (πόζες ή στάσεις στη γιόγκα).
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ο Μόντι εκθείασε τη γιόγκα κάνοντας λόγο για ένα μέσο που μπορεί να εξασφαλίσει «έναν κόσμο χωρίς εντάσεις». 

Στην συνέχεια, ο ινδός πρωθυπουργός κατέβηκε από το βήμα, έβγαλε τα γυαλιά του και πήρε κι αυτός μέρος στη συνεδρία γιόγκα, κάνοντας ασκήσεις πάνω σε ένα στρώμα ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ βάσει του επίσημου προγράμματός του δεν αναμενόταν να κάνει κάτι άλλο πέραν της ομιλίας του. 

Παρόμοιες εκδηλώσεις, αν και μικρότερες σε εύρος, προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες, κυρίως στη Βρετανία, στις όχθες του Τάμεση. 

Στην Ινδία ωστόσο, οι πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν επικριθεί κυρίως από θρησκευτικές μειονότητες που κατηγορούν την κυβέρνηση του Μόντι ότι προωθεί μία φιλο-ινδουϊστική ατζέντα στην επισήμως κοσμική Ινδία.

Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις εξέφρασαν παράπονα την περασμένη εβδομάδα ότι το ινδουιστικό «Ομ» που επαναλαμβάνεται στις συνεδρίες, καθώς και ορισμένες asanas, όπως η «surya namaskar» στην Αστάνγκα γιόγκα (ή αλλιώς «ο χαιρετισμός στον ήλιο») είναι ινδουιστικού περιεχομένου κι ως εκ τούτου αντίθετες προς το Ισλάμ.

Η κυβέρνηση προτίμησε να κρατήσει τις αποστάσεις της, καθησυχάζοντας τους επικριτές της γιόγκα ότι η συμμετοχή σε αυτή είναι προαιρετική και ότι η Παγκόσμια Ημέρα είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση της υγείας. 

Υπήρξαν ωστόσο και οι πιο σκληροπυρηνικές αντιδράσεις, όπως του ινδουιστής βουλευτή Γιόγκι Αντιτιάναθ από το δεξιό κόμμα του Μόντι, ο οποίος δηλώνει ότι αυτοί που αντιτίθενται στη γιόγκα μπορούν να πνιγούν στη θάλασσα ή να φύγουν από την Ινδία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook