Πέντε και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αντικείμενο την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στις καθοριστικές συναντήσεις της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για μία πρόταση «για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ. Για τον τελευταίο η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.

Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1η/1/2016, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής. Εκεί βρίσκονται ήδη από ελληνικής πλευράς ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Το Eurogroup, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, θα ξεκινήσει νωρίτερα από το αρχικώς προγραμματισμένο, στις 13:30 αντί για τις 16:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook