Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και προαναγγέλλουν για τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου αφού οι ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Μέχρι σήμερα, δυσεπίλυτα ζητήματα αποτελούν οι ελλείψεις από το έμψυχο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), μέχρι τις οφειλές του Νοσοκομείου στους προμηθευτές, παράλληλα με την υποχρηματοδότηση που και αυτή φτάνει με το…σταγονόμετρο.

«Η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ είναι πλέον επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αλλά κυρίως για τους ασφαλισμένους. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, μέχρι το 2010 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ήταν περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος βρίσκεται κάτι περισσότερο από 50% κάτω, φτάνοντας στα 48,5 εκ. ευρώ. Έχουμε ξεπεράσει το μισό του χρόνου και από αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί μόλις τα 4,1 εκ. ευρώ Δηλαδή ούτε την πίστωση ενός μήνα!» μας αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Θέμης Φραγκιαδάκης, παραθέτοντας με οικονομικά στοιχεία τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το ΠΑΓΝΗ οφείλει προς τους προμηθευτές ένα ποσό που φτάνει τα 41 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατομμύρια είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές…«Οι εργαζόμενοι και διοίκηση στο ΠΑΓΝΗ δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα για την προμήθεια των απαραίτητων -για τη λειτουργία του ιδρύματος- υλικών. Από τα είδη διατροφής μέχρι φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό», δηλώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως στις ήδη πολλές ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του νοσοκομείου, θα προστεθούν νέες, μέσω των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

«Σήμερα μιλάμε για 670 κενές οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή και λόγω του φόβου για το μέλλον του ασφαλιστικού, ήδη 30-40 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το ΠΑΓΝΗ. Δεν βγαίνει πλέον το πρόγραμμα και ήδη το Νοσοκομείο ετοιμάζεται από το καλοκαίρι, για συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμα και κλείσιμο για κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, στην παιδοψυχιατρική, όπου αν και στις 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνετε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με το οποίο λειτουργούσε, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 13 από τους 16 εργαζόμενους της συγκεκριμένης κλινικής παραμένουν απλήρωτοι…».

Αν και τα προβλήματα λοιπόν «τρέχουν», οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποσπάσει κάποια διαβεβαίωση για την υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Σύλλογος των Εργαζομένων με τον νέο διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το επιχείρημα της «εν εξελίξει διαπραγμάτευσης» οπότε και η αδυναμία οριοθέτησης για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ήταν αυτό που κυριάρχησε.

Με «φωτεινή» εξαίρεση την πληρωμή των νυχτερινών για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, για το 1ο τρίμηνο του 2015, όπως ακριβώς συνέβη και για αυτούς του ΕΚΑΒ. «Αν δεν πληρωθούμε στις 17 Ιουνίου ή στις 10 Ιουλίου τότε στα αιτήματά μας θα προστεθούν και αυτά των οφειλών από τα νυχτερινά και τις υπερωρίες» τονίζει ο κ. Φραγκαιδάκης, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις στο ΠΑΓΝΗ, αρχής γενομένης από αύριο Τρότη 23 Ιουνίου: «Έχουμε ζητήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μας απαντήσει μέχρι σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι, πότε θα εξοφληθούν οι οφειλές των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ στην παιδοψυχιατρική. Καθώς επίσης, αν και πότε θα στελεχωθεί το γραφείο κίνησης με 2 εργαζόμενους. Στην περίπτωση που δεν λάβουμε πειστικές διαβεβαιώσεις θα πραγματοποιήσουμε νέα στάση εργασίας στο γραφείο κίνησης, από τις 7.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, και στην παιδοψυχιατρική κλινική από τις 9 το πρωί μέχρι και επίσης τις 12 το μεσημέρι», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook