Την παραχώρηση και την είσπραξη από του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους, όπως και των δημοτικών τελών ζητεί η ΚΕΔΕ. Τα θέματα έθεσε ο πρόεδρος, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον».

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, στην Παλαιά Βουλή, παρουσιάστηκε από τον γγ του CEMR, Φρεντερίκ Βαλιέ, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα και στόχος της ήταν η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των Δήμων που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους.

Ο κ. Πατούλης, ανάφερε ότι πυλώνες αυτής της πολιτικής είναι:

Η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους
Η στήριξη των τοπικών τουριστικών υποδομών
Η εξυγίανση του τοπικού φορολογικού συστήματος
Η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων ώστε να απεμπλακούμε από τον «τοξικό ιστό» της ΔΕΗ
Η δημιουργία εναλλακτικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών πόρων όπως για παράδειγμα η θεσμοθετημένη συμμετοχή των δήμων τόσο στο νέο ΕΣΠΑ, όσο και στο πακέτο Γιούνκερ
Η δυνατότητα προσφυγής των δήμων στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά
Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας οριζόντιος και άδικος φόρος, αλλά μπορεί να να μετατραπεί σε έναν αναπτυξιακό και δίκαιο φόρο, αν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων στους Δήμους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook