Με δύο «ναι» και δύο «μάλλον» απαντούν στο ερώτημα για την ψήφιση μιας πιθανής συμφωνίας, οι εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Νομό Ηρακλείου, των δυνάμεων δηλαδή που συγκροτούν τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πιθανές εκπλήξεις, καθώς τυπικά τουλάχιστον, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ δεν έχει ξεδιαλύνει το τοπίο για μια πιθανή πρόβλεψη αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους. Ένα θέμα που όπως διαμηνύουν οι βουλευτές θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην τελική απόφασή τους. 

Σύμφωνα με της δημόσιες τοποθετήσεις τους, θετικά στην υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους, κλείνουν τόσο ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης όσο και ο κ. Κώστας Δαμαβολίτης, δηλαδή οι δύο από τους τέσσερις «κυβερνητικούς» βουλευτές στο Ηράκλειο.

Ωστόσο και οι δύο βουλευτές θέτουν και μια σειρά άλλων θεμάτων που θα πρέπει να εμπεριέχει η πολιτική που θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση και που θα αντισταθμίζει σε έναν βαθμό τα νέα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδάκης ζητά «αναπτυξιακά μέρα που θα αντισταθμίζουν την φορολογία και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας» ενώ εκ των κορυφαίων για τον ίδιο ζήτημα είναι και αυτό με την επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Ναι» θα ψηφίσει και ο κ. Κώστας Δαμαβολίτης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παρά το γεγονός, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ότι πρόκειται «για μια συμφωνία που περιλαμβάνει μέτρα με φόρους και περικοπές».

Από την άλλη πλευρά, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα είναι για τον κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή υπεραμύνθηκε μεν των διαπραγματεύσεων και κάποιων σημείων της συμφωνίας αλλά επίσης τόνισε πως «μια συμφωνία που θα έχει υφεσιακά μέτρα δεν είναι στην πρόθεσή μου να την ψηφίσω». Και εδώ κομβικό ρόλο θα παίξει η πρόβλεψη ή μη που θα έχει η συμφωνία για το χρέος.

Τέλος ο κ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αρχικά «βγήκε στα κάγκελα» με την διαρροή της συμφωνίας, φαίνεται τις τελευταίες ώρες να «στρογγυλεύει» κάπως τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Και εδώ, σημαντικό ρόλο για την απόφαση του βουλευτή θα διαδραματίσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και φυσικά το ζήτημα του χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook