Αυξητικές τάσεις για το 2014 αποτυπώνουν τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για το πλήθος των πολιτών που αναζήτησαν βοήθεια από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

Πιο συγκεκριμένα, 977 ξεχωριστά άτομα δέχτηκαν υπηρεσίες όλο το έτος (506 εξαρτημένοι και 471 έμμεσα εξυπηρετούμενοι) ενώ κατά μέσο όρο συνολικά σε όλες τις Μονάδες, υπηρεσίες δέχτηκαν περίπου 800 άνθρωποι το μήνα όταν το 2012 ήταν λιγότεροι κατά περίπου 200.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα αιτήματα για υπηρεσίες πρόληψης κυρίως από τις μαθητικές κοινότητες όπου συνολικά δέχτηκαν υπηρεσίες 1211 άτομα (675 μαθητές, 227 εκπαιδευτικοί και 309 γονείς) σε 19 σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι (από 01/01/2014 έως 31/05/2015).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΚΕΘΕΑ, βασικοί παράγοντες της αυξητικής τάσης που παρουσιάζεται είναι η εξελισσόμενη κοινωνικο – οικονομική κρίση που βιώνουμε, μια πραγματικότητα που λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά και για την επανένταξη των απεξαρτημένων. Το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη τονίζει πως αποτελεί ανάγκη να τεθούν σε εγρήγορση οι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες για την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, καθώς το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της θεραπείας και επανένταξης συνεχώς μεγαλώνει.

Αναφορικά με τα εξιδικευμένα στοιχεία της έρευνας για το 2014, παρουσιάζεται:

  • η συνεχιζόμενη αύξηση αιτημάτων στις νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια),
  • η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών θεραπείας και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και τις οικογένειές τους,
  • η αύξηση αιτημάτων θεραπείας και υποστήριξης εξαρτημένων με συννοσηρότητα (διπλή διάγνωση),
  • η αύξηση παραπομπών για ένταξη σε θεραπεία από τις Δικαστικές Αρχές,
  • η αύξηση των αιτημάτων θεραπείας για κάνναβη,
  • η αλλαγή του προφίλ των χρηστών παράνομων ουσιών όπου δεν κυριαρχεί μόνο μια ουσία αλλά η πoλυχρήση.
  • η εμφάνιση σε μικρό ποσοστό ακόμη, νέων ψυχοδραστικών ουσιών (συνθετικά ναρκωτικά),
  • η αύξηση αιτημάτων θεραπείας από αλλοδαπούς,
  • η μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για συνεργασία με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρή παρέμβαση από σχολεία, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία κ.α.

 

Λ.Σ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook