Τελευταία ενημέρωση 21:45

«Πράγματα που ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν προβλέψει συμβαίνουν στην Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομσιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλες για τις εξελίξεις με την Ελλάδα. Ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας μόνο πως «πρέπει να φύγω γιατί συμβαίνουν πράγματα στην Αθήνα που ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν προβλέψει στα γραπτά τους».

Εξερχόμενος από το γραφείο του, ρωτήθηκε ξανά για το νόημα της δήλωσής του, αλλά δεν δέχτηκε να απαντήσει.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε  η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το τι ειπώθηκε ή αν υπάρχουν κάποια συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό αύριο η συνεδρίαση του Eurogroup, και πάλι με θέμα το Ελληνικό ζήτημα, να επαναληφθεί αύριο.

Τη λήξη της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν ήταν έγινε δεκτή η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα χρέους, αλλά πως εξετάζεται με κανονικές διαδικασίες το αίτημα για νέο πρόγραμμα του ESM .

«Τέλος του Eurogroup. Το γράμμα του Τσίπρα περιελάμβανε τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα όχι εφικτό… Αίτημα για πρόγραμμα του ESM εξετάζεται πάντα με κανονικές διαδικασίες», έγραψε ο κ. Στουμπ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών.

Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σήμερα, Τρίτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, επί τάπητος τέθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση μέχρι να εγκριθεί νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook