Ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ, ο οποίος έπαιξε τον επιθεωρητή «Κολόμπο» στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα μέλος της οικογένειας στον ραδιοστθμό KNX της Καλιφόρνιας.

Ο Φολκ έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο ερμηνεύοντας, στα 69 επεισόδια της σειράς, τον Κολόμπο, έναν χαλαρό αλλά ιδιοφυή ντετέκτιβ, λίγο μπερδεμένο με ψεύτικη αφέλεια.

Το διαβρωτικό χιούμορ του Κολόμπο, με το φθαρμένο μπεζ αδιάβροχο του, το Peugeot 403, το αιώνιο πούρο του, τις αμίμητες χειρονομίες του, όπως και τις συχνές αναφορές του στη «γυναίκα του», που δεν εμφανίζεται ποτέ, εξασφάλισαν στον Πίτερ Φολκ επιτυχία και συμπάθεια .

Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου του 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Πίτερ Φολκ προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, με Ρώσο πατέρα και Τσέχα μητέρα.

Σε ηλικία τριών ετών, ένας κακοήθης όγκος τον αναγκάζει να χάσει το ένα του μάτι, γεγονός που εξηγεί τη θλίψη, που είχε μερικές φορές στο βλέμμα του.

Μετά την απόκτηση ενός Master Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse (Nέα Υόρκη), εργάζεται ως μάγειρας, και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ενταχθεί στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), αρχίζει μια καριέρα ως κρατικός υπάλληλος στο Κονέτικατ (βορειοανατολικά). Εγκαταλείπει τη θέση του ξαφνικά το 1957, για το πάθος του, την κωμωδία.

Το ίδιο έτος 1957, αρχίζει την καριέρα του ως ηθοποιός, σε μια τηλεοπτική σειρά. Έγινε πραγματικά διάσημος με την ταινία «Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ» του Φρανκ Κάπρα, που του εξασφάλισε το δεύτερο Όσκαρ του.

Συνολικά, έπαιξε σε εξήντα ταινίες, κυρίως του φίλου του Τζόν Κασαβέτη — «Σύζυγοι», του 1970, «Μια γυναίκα εξομολογείται» του 1974, και «Ο παίκτης» του Ρόμπερτ Αλτμαν του 1992.

Ομως απο το 1968, και για 35 χρόνια, παραμένει αφοσιωμένος στον Κολόμπο. Το πρώτο επεισόδιο σκηνοθετεί ένας νεαρός άνδρας 25 ετών… ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Από τα 69 επεισόδια, ο Πήτερ Φολκ ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός στα 24. Το τελευταίο, το 2003, είχε τον τίτλο ο «Κολόμπο σέρνει το χορό».

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Πίτερ Φολκ έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και έζησε κάτω από την κηδεμονία της δεύτερης συζύγου του, Σέρα Ντανίζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook