Τον περασμένο μήνα εορτάστηκε και στην Χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στον φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προέβαλε το μήνυμα:

«Σας ευχαριστώ για την διάσωση της Ζωής μου»

Kι αυτό έγινε για να τιμηθεί ο Εθελοντής Αιμοδότης και να εκφραστούν ευχαριστίες του ΠΟΥ για την πολύτιμη προσφορά αίματος, από τους εθελοντές αυτούς ως *ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ*

Με το σύνθημα επίσης *Δώσε αίμα ελεύθερα και συχνά* προσπαθεί να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τακτική και μη αμειβόμενη  αιμοδοσία και να ευαισθητοποιήσει κυρίως παιδιά και νέους ώστε να αποκτήσουν συνείδηση προσφοράς ζωής μέσου εθελοντικής αιμοδοσίας. 

Όπως είναι γνωστό, το αίμα και τα παράγωγά του συμβάλλουν στην διάσωση εκατομμυρίων ζωών ετησίως. Επίσης βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για την ζωή ασθένειες αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσής τους και συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 

Κάθε άνθρωπος ηλικίας 18 έως 65 ετών δύναται να είναι εθελοντής αιμοδότης , αφού πρώτα ελεγχτεί η κατάσταση της υγείας με την λήψη ιστορικού και την μέτρηση πίεσης του αίματος και της αιμοσφαιρίνης του. 
Η διαδικασία αιμοδοσίας κρατά μόνο λίγα λεπτά, ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο 450 ml, και η αναπλήρωση του όγκου αυτού γίνεται σε 24 ώρες , τα δε ερυθρά αιμοσφαίρια αποκαθίστανται σε 4 εβδομάδες. Στον αιμοδότη δίνεται *κάρτα εθελοντή αιμοδότη*.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας του αίματος, δεν γίνεται αιμοληψία σε άτομα που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις ή υπό καθεστώς παραγόντων κινδύνου. 

Το αίμα κάθε αιμοδότη θα εξεταστεί για διάφορα νοσήματα όπως AIDS, Ηπατίτιδα Β και C, Σύφιλη κα, πριν διατεθεί στον ασθενή για μετάγγιση. 

Στην Ελλάδα το 45% των αναγκών καλύπτεται από εθελοντική αιμοδοσία,  το 52% από αιμοδοσία συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών και το υπόλοιπο από Σώματα Ασφαλείας, το Στρατό κλπ.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ
•    Να έχεις ηλικία 18-65 ετών
•    Να μην έχεις σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα 
•    Να μην έχεις νοσήσει από Ηπατίτιδα ή AIDS
•    Να μην έχεις κάνει ποτέ χρήση τοξικών ουσιών
•    Να μην έχεις κάνει περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη  τους τελευταίους 6 μήνες

ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΙΣ ΑΙΜΑ
•    Να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να είσαι ξεκούραστος
•    Να έχεις πάρει ελαφρύ γεύμα

ΑΦΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΑΙΜΑ–ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ
•    Να πίνεις πολλά υγρά
•    Μην καπνίσεις για 2 ώρες τουλάχιστον
•    Μην καταναλώνεις αλκοόλ και μην εκτίθεσαι σε υψηλές θερμοκρασίες
•    Μην σηκώνεις βάρη ειδικά με το χέρι που έδωσες αίμα
•    Να αποφεύγεις πολύωρη ορθοστασία.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ-ΜΠΟΡΕΙΣ

Το να δώσεις αίμα, είναι απλό και ανώδυνο
Η αξία της προσφοράς είναι ανεκτίμητη και σώζει ζωές
    
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ *AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ*

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων φιλοξενεί στο κτίριο της (Ηρώων Πολυτεχνείου 11), τα γραφεία του δραστήριου ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ *AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ*

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Ροδουσάκη Δέσποινα στα τηλέφωνα:
2821344245  Γραφείο Συλλόγου και
6974937983  Κινητό 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook