Σε κοινό ανακοινωθέν, πλην ΚΚΕ, κατέληξε η 6ώρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρ. Παυλόπουλο.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε:

"Η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές, είτε να υπογράψουν μια επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις χρεοκοπίας με Grexit ή διπλό νόμισμα. Αυτό το λένε οι εταίροι, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Και οι δύο αυτές εκδοχές σύμφωνα με το ΚΚΕ θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εταίροι έχουν επεξεργαστεί ενδεχόμενο Grexit.

Ο κ. Κουτσουμπάς ενημέρωσε ότι:

"Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων εκφράσαμε για μια ακόμα φορά τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός με μια πολιτική που μεγαλώνει διαρκώς τα αδιέξοδα. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στα τείχη της Ε.Ε. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν. Η διαφωνία μας έχει να κάνει με την πορεία και τακτική της διαπραγμάτευσης αλλά και με το πως εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού"

 

Δείτε τη δήλωση του κ. Κουτσουμπά

«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού. 

Εκφράσαμε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας, για την πορεία του λαού μας συνολικότερα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. 

Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης, που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.

Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».

Δημοσιογράφος: Γραμματέα, λύση εκτός ευρώ;

«Όχι. Ξεκαθαρίσαμε το εξής ζήτημα ότι η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές: Είτε να υπογράψουν, όπως φαίνεται και όπως δρομολογείται -θα τα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες- μια επώδυνη συμφωνία, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα – νέο μνημόνιο ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, με grexit, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα ή με οτιδήποτε άλλο. Αυτό κυρίως το λένε οι «εταίροι», δεν το λένε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τα πολιτικά κόμματα, το λένε οι «εταίροι». Άρα λοιπόν ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δυο αυτές εκδοχές είτε δηλαδή συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε grexit ή οτιδήποτε άλλο θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. 

Η ρήξη με την ΕΕ, το «κεφαλαίο» και την εξουσία τους προϋποθέτει μια συνολικά άλλη στρατηγική, προϋποθέτει εργατική – λαϊκή εξουσία, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση, σε αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό συνιστά μια ολοκληρωμένη συνολικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και δεν σχετίζεται με τις διάφορες απόψεις που θα οδηγήσουν σε νέα φτωχοποίηση το λαό μας. Και εννοώ απόψεις που υπάρχουν και σε άλλα κόμματα, μειοψηφικές αυτή τη στιγμή, όπως είναι το κυβερνών κόμμα για έξοδο μόνο από το νόμισμα».

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook