“Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε αυτούς που θεωρούν ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ και για πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο. Εκανα μια πρόταση να μη δοθούν τα επίσημα πρακτικά στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός”, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι

“Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε κι εμείς προτάσεις αλλά η ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει στον πρωθυπουργό. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και πρέπει να είμαστε ενωμένοι”.

προσθέτοντας ότι: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει προσπάθεια έναρξης των διαπραγμάτευσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν

 

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων πλην του ΚΚΕ. Είναι ουσιαστικά ένα ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και για μία οικονομική ανάπτυξη. Τις λεπτομέρειες του ανακοινωθέντος δεν υπάρχει λόγος να σας τις πω εγώ. Θα σας πω ότι υπήρξε μία ανταλλαγή απόψεων και γι’ αυτά που συνέβησαν πριν το δημοψήφισμα αλλά κυρίως γι’ αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα τις επόμενες ώρες.
 
Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και τα μηνύματα αρνητικά, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ενωμένοι. Κι αυτό είπαμε οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί: να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές, ώστε να έχουμε μια θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε και πολιτική κριτική ο ένας στον άλλον.
 
Έκανα μία πρόταση την οποία έκαναν αποδεκτή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: να μη δοθούν τα επίσημα πρακτικά στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Δηλαδή να μην μπορεί να γίνει εκμετάλλευση από τον έναν ή από τον άλλον για το τι ειπώθηκε στην αίθουσα. Συμφώνησαν όλοι και συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα πρακτικά και η μαγνητοφώνηση να δοθούν αφού έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και αφού η χώρα έχει κάνει μια συμφωνία με τους συμμάχους μας.
 
Ο Πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέπτεται να καταθέσει. Κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, τις οποίες σημείωσε. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης όμως είναι στα χέρια του. Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες. Κι αυτό θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Δεν έχει σημασία ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Σημασία έχει ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι.
 
Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Να μην χαϊδεύουν ο καθένας ξεχωριστά το κομματικό του ακροατήριο, αλλά να φανούν χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας, που θα βγάλει τη θηλιά από τον λαιμό του Έλληνα.
 
Η κυβέρνηση θα σας ανακοινώσει το όνομα του νέου Υπουργού Οικονομικών. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να το κάνω. Όμως, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη μεγάλη, νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχουν τα επαρκή εφόδια και να κινούνται σε μια λογική συνεννόησης και όχι ρήξης. Άλλωστε, όπως θα δείτε και στο κοινό ανακοινωθέν, κοινή πεποίθηση είναι -ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα- ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πώς στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε συμφωνία;
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας μην δημιουργούμε συνθήκες υπεραισιοδοξίας. Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησής μας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες γι’ αυτά όμως θα ενημερώσει το Γραφείο τού Πρωθυπουργού.
 
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων μας. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι γίνεται μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
 
Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κοινή πεποίθηση είναι ότι βρισκόμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε μια λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού. Και σ’ αυτή την τελευταία προσπάθεια, δεν χωρούν μικροκομματικές τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να λέμε αυτά που μας χωρίζουν, που πολλές φορές είναι πολλά. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε τουλάχιστον τις τελευταίες ώρες να πούμε αυτά που μας ενώνουν.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook