Στην χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχα σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσουν δημοτικές παρατάξεις αναφέρεται ανακοίνωση-καταγγελία της “¨Πρωτοβουλίας Πολιτών”

Στην ανακοίνωση  καταγγέλεται η στάση και η γενικότερη συμπεριφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ως εξής:

“Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (08-07-2015), ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, Γιάννης Περράκης, ξεπέρασε κάθε όριο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, παραβαίνοντας κατάφωρα και πάλι τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, που ο ίδιος από το θεσμικό του ρόλο οφείλει να προασπίζεται και να εφαρμόζει. 

Το δημοκρατικό δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων να τοποθετούνται στα ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη συνεδρίαση προβλέπεται από τον κανονισμό και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δ.σ., όμως, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Σε μια στιγμή έντασης ο κ. πρόεδρος, υιοθετώντας πρόταση της κ. Χατζηδάκη να θέσει σε ψηφοφορία το δικαίωμα αυτό που προβλέπεται από τον κανονισμό του δ.σ., απαγόρευσε εντελώς πραξικοπηματικά σε δημοτικούς συμβούλους να πάρουν το λόγο. 

Όταν μετά από δική μας έκκληση να τηρηθεί η διαδικασία, ο δήμαρχος παρενέβη και πρότεινε στον πρόεδρο να πάρει πίσω την πρωτοφανή απόφαση του, αποχώρησε η παράταξη του Σκουλάκη(!), η οποία και εξαρχής πρότεινε την παραβίαση του κανονισμού. Παράλληλα δε, ο πρόεδρος επέμεινε στη απόφασή του για ψηφοφορία. 

Πέρα από τη προσβλητική συμπεριφορά του στους εκλεγμένους αντιπροσώπους, η παραπάνω πρακτική του διέλυσε κυριολεκτικά τη διαδικασία και εξανάγκασε σε αποχώρηση από το δ.σ. την παράταξή μας, καθώς και τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανταρσία στα Χανιά, οπότε η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την παρουσία μόνο της δημοτικής πλειοψηφίας και της παράταξης του κ. Παπαδογιάννη.

Είναι η πολλοστή φορά που ο πρόεδρος με τη συμπεριφορά του οξύνει και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη διαδικασία της συζήτησης στο δ.σ. Με την ίδια λογική θα μπορούσε αύριο οποιαδήποτε πλειοψηφία να μας απαγορεύσει τη συζήτηση σε οποιοδήποτε θέμα, αφού ο κανονισμός θα γίνεται λάστιχο στα χέρια του προέδρου. 

Καταγγέλλουμε την παραπάνω πρακτική, και απαιτούμε την εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του δ.σ. από τον πρόεδρό του: Να σταματήσει ο κ. Περράκης να αφαιρεί με απαράδεκτο, αυταρχικό και προσβλητικό τρόπο, το δικαίωμα στην έκφραση των δημοτικών συμβούλων. Ο δημοκρατικός διάλογος αποτελεί το θεμέλιο λειτουργίας του δ.σ. και η διαφύλαξη του είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των μελών του.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook