Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στους θεσμούς είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις από την Αντιπολίτευση. 

Ωστόσο, πρόκειται για συμφωνία που αν επιτευχθεί θα είναι δύσκολη με επώδυνα μέτρα, παραδέχθηκε. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες, τόνισε, αλλά συνέστησε στους βουλευτές να κρίνουν στο σύνολό του το πακέτο στη τελική μορφή του, μαζί με το επενδυτικό κομμάτι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την πρόβλεψη για το χρέος. 

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν στην τελική μορφής τους προς ψήφιση στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες.

Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση ζητά σήμερα την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμή της.

«Ζητάμε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζητάμε, είναι πολύ απλό. Αν και μετά το 61% του δημοψηφίσματος δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί είχαμε πιο ισχυρή θέση, ωστόσο το θέλουμε για να γίνει ακόμα ισχυρότερη» είπε.

Σε ότι αφορά τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έχουν επιβληθεί και τη στάση της ΕΚΤ, θέματα στα οποία αναφέρθηκαν αρκετοί από τους ομιλητές, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε καταρχάς την ανεξαρτησία της κεντρικής ευρωτράπεζας στη λήψη αποφάσεων. Επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΚΤ περιμένει πρόταση που θα αποδεικνύει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει σε τροχιά και οι διαπραγματεύεις συνεχίζονται. Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει στην άρση της ασφυξίας στη ρευστότητας, είπε.

Για τους κεφαλαιακούς ελέγχους δε εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιπτώσεις τους, εξηγώντας ότι δεν έχουν εφαρμοστεί σε όλη τη γκάμα (αφού επιτρέπονται συναλλαγές μέσω ebanking κτλ), επομένως δεν είναι ίδια περίπτωση με την Κύπρο «και αυτό έχει μια καλή πλευρά» ότι μπορεί να αποκατασταθεί πιο γρήγορα η ομαλότητα και η ζημιά που έγινε.

Επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που τοποθετήθηκαν πριν τον υπουργό, επισήμανε ότι τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο μέρος του πακέτου δανειοδότησης και να χρησιμοποιηθούν ως χρηματοδοτική γέφυρα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας. 

«Ο λαός ξέρει ότι κάνουμε τεράστια προσπάθεια»

Ο Ευκ.Τσακαλώτος τόνισε ότι θέλει να αποφύγει στην ομιλία του πολιτικά σχόλια, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική της κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση, και αρκέστηκε να πει μόνο ότι μάλλον ο λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και ότι το εννοεί όταν λέει ότι δεν υιοθετεί το ”συμφωνία να ναι και ό,τι να ναι” όπως γινόταν στο παρελθόν. 

«Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς στις εκλογές, σε κάθε εκλοτική αναμέτρηση και μάλιστα όπως έγινε στο δημοψήφισμα με όλο το σύστημα εναντίον μας, με όλα τα ΜΜΕ εναντίον μας, με όλα τα κόμματα εναντίον μας. Μήπως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια; Μήπως ο ελληνικός λαός κρίνει ότι εμείς το εννοούμε όταν λέμε ότι συμφωνία να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι δεν υπογράφουμε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος

Δεν φέραμε την πρόταση που απέρριψε ο λαός

Η κύρια απορία του ελληνικού λαού είναι «κατά πόσο η συμφωνία που προτείνουμε είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν μια εβδομάδα και απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα; Τι κερδίζουμε με αυτή τη συμφωνία; είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Μάλιστα σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω κάτι που μου είπε ένας φίλος μιλώντας μου για την πολιτιστική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στην Ανατολή το κλείσιμο μιας συμφωνίας ποτέ δεν συνοδεύεται από χαρά, αγκαλιές, χαμόγελα, χειραψίες, όπως στη Δύση. Κι αυτό γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μετά από μια σκληρή και πραγματική διαπραγμάτευση όλοι έχουν χάσει κάτι πολύτιμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας πως:

«Ξέρουμε ότι αν επιτευχθεί θα πρόκειται για δύσκολη συμφωνία. Δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες. Ήδη από το βράδυ του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται βιώσιμη συμφωνία».

Απαρριθμώντας στις βελτιώσεις της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς, έναντι της τελευταίας πρότασης των δανειστών, είπε ότι καταρχάς δεν ζητήθηκαν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και ότι υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών.

Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 παραμένει εξήγησε, ωστόσο για τα επόμενα χρόνια προβλέπονται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε στον ίδιο στόχο το 2018, αλλά από διαφορετικό δρόμο.

Υπερασπιζόμενος τη θέση ότι προβλέπεται δικαιότερη κατανομή των βαρών, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για αύξηση της εισφορας αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρου επιχειρήσεων με υψηλά κέρδη, αύξηση φόρου για εφοπλιστές, κτλ

Ακόμη, ο υπουργός εστίασε στα πολλά μέτρα που προβλέπονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Κάνουν αυτά την πρόταση απόλυτα δίκαιη; Όχι» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας όμως ότι «ο λαός γνωρίζει ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε τη συμφωνία». (αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα, αύξηση φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων για εφοπλιστές, μέτρα για φοροδιαφυγή με νέο νόμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook