Κινητοποιήσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής οι αγροτοσυνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Οι αγρότες απέκλεισαν τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πέλλα και την Ημαθία, όπου και σκόπευαν να παραμείνουν μέχρι και τις 14:00, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έκαναν και στο νομό Θεσσαλονίκης.

Βασικά Αιτήματα:

Οι αγρότες της Συσπείρωσης ζητούν, μεταξύ άλλων, να παραμείνει η ΑΤΕ υπό κρατικό έλεγχο, καθώς και την άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της φετινής και περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους, αλλά και αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες και εντατικοποίηση των ελέγχων στις αγορές.

Οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 5 Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, «Zootechnia», στη Θεσσαλονίκη.

Οριστικές αποφάσεις, πάντως, πρόκειται να ληφθούν το Σάββατο, στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Κιλκίς, στις 11 το πρωί.

Κινητοποιήσεις και στην Πελοπόννησο:

Στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο Άργος, αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
Βασικά αιτήματα:
Μεταξύ άλλων, ζητούν πλήρη κάλυψη στο 100% της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ και κατάργησης του ΦΠΑ από τα αγροτικά εφόδια άμεσα, ενώ σημειώνουν ότι αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται για κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Οι αγρότες έχουν μπλοκάρει όλο το κέντρο της πόλης, ενώ μετά τις 15:00 θα μετακινηθούν στην πλατεία Αγίου Πέτρου, όπου, όπως δηλώνουν, θα παραμείνουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Κινητοποιήσεις στη Β.Ελλάδα

Στις Σέρρες, σε κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ προχώρησαν από τις 11 το πρωί οι αγρότες του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο να κλείσει. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους έξω από την τράπεζα και εισέβαλαν στο κατάστημα, ζητώντας από τους υπαλλήλους να σταματήσουν τις όποιες εργασίες τους, λόγω κατάληψης.

Απευθυνόμενοι, μάλιστα, στο διευθυντή του υποκαταστήματος, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ζήτησαν να τους δοθεί γραπτή βεβαίωση από τη διοίκηση της τράπεζας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κλείσιμο του καταστήματος στην περιοχή.

Βασικά αιτήματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, οι αγρότες ζητούν να μην κλείσει το κατάστημα της ΑΤΕ στην Αλιστράτη, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η ταλαιπωρία γι’ αυτούς θα είναι μεγάλη, επειδή θα αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στη Νέα Ζίχνη είτε στην πόλη της Δράμας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

«Οι αγρότες θα παραμείνουν στο τραπεζικό κατάστημα μέχρι να λάβουν γραπτώς τη διαβεβαίωση παραμονής της Τράπεζας στην Αλιστράτη, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσουν την κατάληψη» είπε ο κ. Κασάπογλου.
 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook