«Ας το καταλάβουμε: Μια Ελλάδα, που θα βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη θα είναι ένα οργισμένο, δυσαρεστημένο και ταλαιπωρημένο έθνος- αλλά και ένα έθνος που θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του στην Ε.Ε. και στο NATO, οργανισμούς που λειτουργούν μέσω ομοφωνίας . Mια μη συνεργάσιμη Ελλάδα στο μέλλον θα μπορούσε να τα «δέσει τα χέρια» των οργανισμών». 

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τζέϊμς Σταυρίδης σε εκτενές άρθρο του στο Foreign Policy. 

Ο ναύαρχος και πρώην SACEUR (Ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) , Τζέιμς Σταυρίδης, γράφει για την “περιφρονημένη Ελλάδα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «εφιάλτη τόσο για την Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ».

Ο ναύαρχος Σταυρίδης επισημαίνει τα προβλήματα που θα προκληθούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το Ιράν. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας προβληματικός παράγοντας παρεμπόδισης σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που αφορούν στην Ε.Ε., όπως στις προσπάθειες για συμφωνία με το Ιράν όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα». 

Ο πρώην SACEUR σημειώνει ακόμη ότι μια διαλυμένη Ελλάδα θα ήταν μέγα θέμα για NATO και ΕΕ και για άλλους λόγους:

«Η πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις- οι περισσότερες σε γεωπολιτικά σημαντικές τοποθεσίες, όπως η Σούδα στην Κρήτη- θα επηρεαζόταν. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς τη σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη ναυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μεγάλων εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε την συνέντευξη του κ. Σταυρίδη στο CNBC όπου αναφέρεται και στις ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες οι οποίες κινδυνεύουν να ανατραπούν, αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας.

 

 

(Με πληροφορίες απο onalert.gr)

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook