Επίσκεψη – αστραπή πραγματοποίησε σήμερα στην Κρήτη το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ “Enterprise” .

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Flashnews.gr, το αεροπλανοφόρο με την κωδική ονομασία CVN 65, κατάπλευσε στην προβλήτα της Νατοϊκής βάσης στο Μαράθι στον κόλπο της Σούδας, νωρίς το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει την αποστολή του, χωρίς να διανυκτερεύσει στα Χανιά.

Το Enterprise που έχει καταπλεύσει και στο παρελθόν αρκετές φορές στον κόλπο της Σούδας, ναυπηγήθηκε το 1960 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια , δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου ενώ η δράση του θα συνεχιστεί μέχρι το 2013 οπότε και θα αποσυρθεί λόγω παλαιότητας.

Το αεροπλανοφόρο Enterprise έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται από 4 προπέλες με ταχύτητα 30 κόμβων και με δύναμη που δίνουν οι οκτώ πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αεροπλανοφόρου είναι 335 μέτρα και το πλάτος του 75, ενώ η έκταση του καταστρώματος ξεπερνά τα 4 εκτάρια. Στις 3.500 καμπίνες του Enterprise διαμένουν 3,500 μέλη πληρώματος και άλλα 1.500 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 85 πολεμικών αεροσκαφών τύπου F4 PHANTOM κ.α. τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες.

Το Enterprise διαθέτει πυραύλους αέρος – αέρος Sea Sparrow καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Τα τελευταία χρόνια αποστολή του συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου ήταν να περιπολεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αφρικής και Αραβικής χερσονήσου στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά της διακίνησης όπλων αλλά και της πειρατείας.

Flashnews.gr